Donderdagochtend hebben werknemers van supermarktketen Lidl de vijf Belgische distributiecentra van het bedrijf geblokkeerd. Het protest richt zich tegen de als “ondraaglijk” omschreven werkdruk en een aanhoudende stroom onopgeloste klachten vanuit de winkels.
Key takeaways
- Werknemers blokkeren vijf Lidl-distributiecentra uit protest tegen de hoge werkdruk en onopgeloste klachten.
- Vakbonden eisen dat Lidl uiterlijk 10 juni met een verbeterplan komt, anders volgt een algemene staking.
- Lidl betreurt het gebrek aan overleg, blijft openstaan voor dialoog en zegt dat de bevoorrading voorlopig niet in gevaar is.
De blokkades begonnen rond 3 uur ’s ochtends aan de depots in Genk, Sint-Niklaas, Gullegem, La Louvière en Marche-en-Famenne. Door de actie worden de winkels vandaag niet bevoorraad, al zou dat voorlopig geen problemen opleveren.
Lijst aan klachten
De werknemers willen met hun actie een krachtig signaal geven aan de directie. De lijst met klachten is lang. Structurele onderbezetting in de winkels, studenten die als volwaardige krachten worden meegeteld, wekelijks veranderende winkelinrichtingen, en een overvloed aan administratie – zoals een wekelijkse ‘briefing’ van vijftig A4-pagina’s, zo klinkt het in een persbericht van ACV Plus.
Daarnaast klagen medewerkers over onzekere uurroosters, veel overuren, een hoog ziekteverzuim en een stijgend aantal gevallen van agressie in de winkels. Ook de werkdruk zou enorm zijn. “Al meer dan twee jaar kaart het personeel de problemen aan, zoals de torenhoge werkdruk en de verkooptargets (het aantal artikelen dat medewerkers moeten verwerken, red.)”, klinkt het verder bij ACV Puls.
Lidl betreurt de actie
De vakbonden eisen dat Lidl uiterlijk dinsdag 10 juni een concreet verbeterplan op tafel legt. Op die dag vindt een nationale overlegvergadering plaats. Gebeurt dat niet, dan volgt een algemene stakingsaanzegging – samen met de Franstalige vakbond CNE – die ook de winkels zal treffen.
Lidl reageert ontgoocheld op de actie. Zeker omdat er op 10 juni net een dialoog gepland staat. “We betreuren dat er geen voorafgaand overleg heeft plaatsgevonden met de actievoerders”, zegt Isabelle Colbrandt, hoofd bedrijfszaken bij Lidl. “Wij zetten net sterk in op dialoog en blijven ook nu bereid om met de vakbonden rond de tafel te zitten.”
Het bedrijf benadrukt dat de bevoorrading van de winkels voorlopig geen problemen oplevert.