Amerikaans handelstekort stijgt tot recordhoogte

Het Amerikaanse handelstekort lag in 2022 nog nooit zo hoog en kwam uit op bijna 1 biljoen dollar.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld en de tweede belangrijkste handelspartner van de Europese Unie. De Amerikaanse economie is bepalend voor de globale internationale handel.

In het nieuws: Het tekort haalde een ontzagwekkend record van 948,1 miljard dollar.

  • Daarmee steeg het met 103 miljard dollar, of 12,1 procent, in vergelijking met 2021 toen er een tekort was van 845 miljard dollar. Dat valt op te merken uit cijfers vrijgegeven door het Amerikaanse handelsdepartement en schrijft de New York Times.
    • De export steeg met 17,7 procent (453,1 miljard) tot 3 biljoen dollar, terwijl de import met 16,3 procent (556,1 miljard) klom tot 4 biljoen.
    • De sterke waarde van de Amerikaanse dollar maakte buitenlandse goederen ook goedkoper dan Amerikaanse, wat het handelstekort opdreef.
  • Er viel uit de data ook op te maken dat de Amerikaanse economie verder herstelde sinds de coronapandemie. Al merken economisten ook op dat er een afname was in zowel de import als export van industriële goederen, wat wijst op een recente afzwakking van de fabrieksproductie.
  • In de handel tussen de VS en China groeide het handelstekort tussen beide landen met 8,3 procent tot 382,9 miljard dollar in China’s voordeel. Ondanks de geopolitieke spanningen tussen beide landen, blijven ’s werelds grootste economieën intens handeldrijven met elkaar.
  • Toch is er een lichte shift zichtbaar in die handelsrelatie sinds voormalig president Donald Trump een handelsoorlog met China ontketende. Vooral Mexico heeft hiervan geprofiteerd. Veel internationale bedrijven die de VS als klant wensen, vestigen zich daar.
    • Dit zorgde ervoor dat er een sterke handelsgroei tussen de beide landen plaatsvond. In 2022 sprong het handelsverschil met 20,7 procent omhoog tot 130 miljard dollar in Mexico’s voordeel.
Bron: New York Times via U.S. Census Bureau

(as)

Meer