Deze belangrijke indicator voor de Amerikaanse economie kent de scherpste daling sinds de crisis van 2008

De vraag naar karton in de VS is gedaald. En dat is een zorgwekkend teken, aangezien de verkoop van kartonnen dozen de bredere vraag van consumenten naar consumptiegoederen weerspiegelt. Is dit een teken van een toekomstige daling van de uitgaven of een terugkeer naar het normale niveau van voor de pandemie?

Waarom is dit belangrijk?

Recessie of geen recessie? Dat is de vraag die economen nog steeds bezighoudt. Sommige vooruitzichten beginnen te verbeteren, maar zullen andere indicatoren alsnog spelbreker worden?

De essentie: De productie van karton daalt.

  • Volgens gegevens van de Fibre Box Association, die de Amerikaanse dozenindustrie vertegenwoordigt, geciteerd door Business Insider, is de verzending van kartonnen dozen in het laatste kwartaal van 2022 met 8,4 procent gedaald.
    • Het is de op één na grootste daling sinds april-juni 2009, tijdens de crisis die volgde op het faillissement van Lehman Brothers in 2008.
  • Ook bleef ruwweg 20 procent van de productiecapaciteit van dozen in het vierde kwartaal onbenut. Ook dat is het hoogste cijfer sinds begin 2009.

Verpakking van zowat alle goederen: karton is een belangrijke indicator voor de economie

Kortom: Karton is een belangrijke economische indicator. Van pakketten op e-commerce platforms tot producten in winkels, alles is (gedeeltelijk) verpakt in kartonnen dozen.

  • De hoeveelheid kartonnen dozen is dus een weerspiegeling van de totale vraag van de consument.
  • De dalende verkoop van dozen kan een teken zijn dat consumenten beginnen te bezuinigen op hun uitgaven, gezien de inflatie en de stijgende rente.

Een simpele correctie na de pandemische hausse?

Achtergrond: Economisch zwaar weer of een terugkeer naar een normale situatie?

  • Ondanks de gedaalde vraag naar karton zijn er veel tekenen van verbetering. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent. De arbeidsmarkt houdt goed stand en de inflatie blijft dalen. Steeds meer waarnemers verwachten een korte en zachte krimp van de economie, of zelfs dat een recessie kan worden vermeden.
  • De verminderde vraag naar karton zou ook kunnen wijzen op een terugkeer naar een normale pre-COVID-situatie. Met de pandemie en de lockdowns, en daarbij de explosieve toename van de vraag naar e-commerce, is de behoefte aan karton explosief gestegen. Nu COVID-19 steeds meer op de achtergrond verdwijnt en meer consumenten hun producten fysiek in winkels kopen, daalt de vraag naar karton.

(fjc)

Meer