Handelsrelatie tussen China en de EU blijft gespannen nu Europa weer een onderzoek lanceert

De Europese Unie kondigt om de zoveel tijd aan dat het de handelswijze van China bestudeert in verschillende industrieën. Nu wordt er een onderzoek gestart naar medische apparatuur. Het aankomende bezoek van de president Xi Jinping belooft lastig te worden, nu de handelsrelatie met China naar een dieptepunt zakt.

In het nieuws: De Europese Unie heeft een onderzoek gelanceerd naar de manier waarop China medische apparaten aankoopt.

  • De EU maakt zich namelijk zorgen dat China binnenlandse leveranciers oneerlijk bevoordeelt. Concreet zou dat land het doel hebben opgevat om Chinese bedrijven 85 procent van het binnenlands marktaandeel aan kerncomponenten voor medische apparatuur in handen te laten hebben tegen 2025. Voor geavanceerde apparatuur geldt dan weer een streefdoel van 70 procent.
  • Dat is marktverstorend, meent de EU, en het vraagt om een onderzoek. Daarbij maakt het gebruik van het nieuwe Internationaal Aanbestedingsinstrument, een wet uit 2022 die de wisselwerking in openbare aanbestedingsmarkten moet bevorderen. Het onderzoek, waar Bloomberg mee naar buiten kwam, zal informatie verzamelen over de samenwerking tussen bedrijven en China, en hoe die geregeld is.
    • Na negen maanden moet dat afgerond zijn, maar de EU houdt de optie tot dialoog open. Als Beijing akkoord gaat met duidelijke afspraken rond open markten, wordt het onderzoek vroegtijdig stopgezet.
    • Mocht de EU echter concluderen dat er onvoldoende wisselwerking is, kunnen er sancties en handelsblokkades worden opgelegd.

Een defensiever Europa

Om te volgen: De handelsrelatie tussen de EU en China komt hiermee verder onder druk te staan.

  • De EU is ook bezorgd over andere Chinese industrieën zoals de productie van elektrische auto’s, wind- en zonne-energie of spoorwegen. Het heeft al diverse onderzoeken lopen die kunnen leiden tot nieuwe tarieven.
  • Deze kwesties zullen naar verwachting hoog op de agenda staan tijdens het aankomende bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Europa in mei, het eerste in vijf jaar. Hij bezoekt Frankrijk, Hongarije en Servië.
  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak vorige week met Xi in Beijing, en waarschuwde daar dat de EU in het defensief zou schieten als China niet serieus werk zou maken van eerlijkere handel.
  • Daarbovenop komen nog eens de steun die China blijft geven aan Rusland en allerhande spionage-schandalen. In Duitsland werden verschillende mensen, waaronder een medewerker van een Euro-parlementslid, opgepakt. Ook in België blijven vragen opdoemen over Chinese inmenging en contacten met Vlaams Belangers.

De reactie: “Stoppen met die Koude Oorlog-mentaliteit”.

  • Een Chinese reactie kon ook moeilijk uitblijven. “Ik hoop dat de relevante mensen in Duitsland de Koude Oorlog-mentaliteit laten varen en stoppen met het manipuleren van politieke verhalen tegen China door dit zogenaamde spionagerisico op te rakelen,” aldus woordvoerder Wang Wenbin.
  • Niet alleen de spionage wordt aangedikt volgens China, ook de handelsproblemen zijn minder erg dan wat de EU ervan maakt. “Industriële subsidies zijn een gangbare praktijk in de wereld. Veel landen hebben veel meer subsidies dan China”, zo zwakte de Chinese premier Li Qiang de kritiek van Scholz over het bevoordelen van de eigen bedrijven af.
  • Ook de Verenigde Staten overwegen nieuwe sancties tegen China, liet minister van Financiën Janet Yellen optekenen. De EU staat dus niet alleen in een verstrengd beleid.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.