Handel in Belgisch aandelen voorbije zes maand met helft toegenomen

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn op de beurzen 13,5 miljoen transacties met Belgische aandelen geregistreerd. De beurshandel kon zich daarbij in een opmerkelijk groeiende populariteit verheugen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was er immers sprake van 9 miljoen transacties. Dat blijkt uit een rapport van de krant De Tijd, gebaseerd op cijfers van het beursbedrijf Euronext.

Het rapport merkt op dat zowel grote als kleine beleggers een sterke beursactiviteit toonden. De aandelen van brouwer AB InBev lieten de eerste zes maanden van dit jaar het grootste handelsvolume optekenen.

‘De aandelenmarkten bleven tijdens de wereldwijde lockdown volop draaien,’ aldus het rapport van De Tijd. ‘Vele beleggers hebben tijdens die periode de beurs herondekt. Er kon bovendien ook de intrede van een nieuwe generatie van jonge beleggers worden opgemerkt.’

Kinepolis

De terugkeer van de kleine beleggers kan worden afgeleid uit de populariteit van een aantal aandelen die door deze populatie traditioneel bijzonder gegeerd is.

Gewezen wordt naar de handel in aandelen zoals bioscoopketen Kinepolis, waar het transactievolume een verdrievoudiging kende. Dat geldt tevens voor bedrijven zoals de koffiegroep Miko en het fotobedrijf Smartphoto, waar de handel met respectievelijk 192 procent en 168 procent toenam.

Daarnaast werd vastgesteld dat de beleggers bovendien een grotere interesse toonden in speculatieve aandelen zoals het bioplasticbedrijf Avantium en de lege beursschelp Sucraf.

Ook de handel in de vastgoedgroepen Immobel en Warehouses De Pauw (WDP) kende een stijging met respectievelijk 365 procent en 217 procent. De handel in het aandeel van netbeheerder Elia nam met 231 procent toe.

De grootste interesse toonden de beleggers echter in het aandeel van brouwer AB InBev. Daar was er sprake van een stijging met 53 procent tot 2,5 miljoen transacties. Het biofarmabedrijf Galapagos eindigde op de tweede plaats met 1,5 miljoen transacties, gevolgd door KBC Groep met 1 miljoen bewegingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20