Hamas’ doolhof onder Gaza: 720 km aan tunnels, met 5.700 schachten

Samengevat. De ontdekking van een uitgebreid en geavanceerd tunnelnetwerk onder Gaza, aanzienlijk groter dan eerder gedacht, heeft de Israëlische militaire operaties in het gebied sterk gecompliceerd.

Waarom is dit belangrijk?

Dit uitgebreide tunnelnetwerk onderstreept niet alleen de onderschatting van de infrastructuur door militaire analisten, maar het heeft ook significante implicaties voor de veiligheid en militaire strategieën in de regio.

720 km, 5.700 schachten

In het nieuws, Oorspronkelijk werd aangenomen dat het tunnelnetwerk onder Gaza tot 160 km lang was.

  • Nieuwe schattingen suggereren nu dat dit netwerk tot 720 km aan tunnels bevat. Verspreid over een gebied van slechts 40 km in lengte. Onder Khan Younis alleen al zijn naar schatting 160 km aan tunnels, die zich over meerdere niveaus uitstrekken.
  • Het netwerk is toegankelijk via ongeveer 5.700 schachten. Wat het voor het Israëlische leger bijna onmogelijk maakt om elke toegang te vernietigen.

Zoom in. Hamas-leider Yahya Sinwar schatte het netwerk in 2021 op bijna 420 km aan tunnels. Die schatting lijkt dichter bij de waarheid te liggen dan eerder werd gedacht.

  • De moeilijkheid om het netwerk volledig los te koppelen van het oppervlak heeft ertoe geleid dat het leger gestopt is met het proberen te vernietigen van elke schacht.
  • De complexiteit van deze infrastructuur was een belangrijke reden waarom de “intensieve” fase van de grondoperatie van Israël niet volgens planning verliep.

Doel om Hamas te verslaan is “onrealistisch”

Zoom out. De militaire beoordeling aan de vooravond van de Israëlische invasie, die voorspelde dat operationele controle over de drie grootste steden van Gaza snel zou worden bereikt, bleek een illusie.

  • De politieke spanningen binnen Israël escaleren over de toekomst van de Gaza-oorlog en van de regering van premier Benjamin Netanyahu. De minister van het oorlogskabinet, Gadi Eisenkot, verklaarde recent dat het doel om Hamas te verslaan “onrealistisch” was. Ook dat het “noodzakelijk” was voor Israël om snel nieuwe verkiezingen te houden om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen.
  • Midden januari had Israël zijn opmars naar Rafah, de zuidelijkste stad van Gaza, nog niet ingezet. Evenmin had het Hamas volledig uit Khan Younis verdreven.
Meer