‘Hallucinant dat we de zwaarste crisis in een eeuw aanpakken zonder stem uit het bedrijfsleven’

Het Verbond van Belgische Ondernemingen sluit zich aan bij het protest van zelfstandigenorganisatie Unizo over de nieuwe samenstelling van expertenpanel Celeval, dat de Nationale Veiligheidsraad bijstaat.

Danny Van Assche, de topman van Unizo, toonde zich woensdagmorgen misnoegd over die nieuwe samenstelling omdat er te weinig oog is voor de economische kant van de zaak. ‘Met Johnny Thijs en Pierre Wunsch verdwijnen twee economische zwaargewichten. Vinciane Morel doet dat uitstekend, maar één economische stem moet het opnemen tegen een veelheid aan virologen en medische experts’, zei hij in een gesprek met de redactie van Business AM.

‘Verbijsterend’

Ook Pieter Timmermans van het VBO is diezelfde mening toegedaan. ‘Ik ben het 100 procent eens. Een meer evenwichtige groep, met meer wetenschappers met verschillende achtergronden, daar heb ik niets op tegen. Maar debatteren over de zwaarste economische crisis in 100 jaar zonder iemand uit de economische wereld aan tafel die contact heeft met het bedrijfsleven, dat vind ik verbijsterend’, zegt hij aan onze Franstalige redactie.

Volgens Timmermans is het niet uitgesloten dat Jonny Thijs zich alsnog aansluit bij Celeval. Eerder werd nochtans geschreven dat de voormalige Bpost-baas om persoonlijke redenen bedankte voor een rol. ‘Hij heeft geen ‘nee’ gezegd. En ik zou het niet begrijpen als een persoonlijkheid als de zijne niet opgenomen wordt in de groep. Hij vroeg gewoon – en dat lijkt me heel begrijpelijk – wat het doel is van de nieuwe groep en wat hij moet doen.’

Nieuwe fase

Over het nut van andere werkgroepen, zoals de Economic Risk Management Group (ERMG), wil de VBO-topman zich niet uitspreken. ‘Die groep is minder actief en ik denk dat het tijd is om alle groepen op orde te zetten. Vooraleer we kunnen bepalen of een bepaald orgaan al dan niet nuttig is, moeten we goed nadenken. Er zijn tien, vijftien, twintig groepen actief die functioneren en adviezen produceren en naar mijn mening is het niet duidelijk wie wat doet’, vervolgt hij.

We gaan een nieuwe fase van de crisis in, beseft ook Timmermans. ‘Ik denk dat de economische strategie tot nu toe goed is uitgevoerd. Niet perfect, maar dat is nooit het geval in een crisis van deze omvang. Van een liquiditeitscrisis gaan we nu over naar een solvabiliteitscrisis, die het voortbestaan van sommige bedrijven in gevaar brengt. Dat vereist een andere aanpak met andere maatregelen. Het is tijd om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit die zich aandient.’

Meer