Hackers nemen pc’s van gamers in het vizier om cryptomunt Monero te delven

Cybercriminelen hebben het gemunt op de pc’s van gamers. Met behulp van “mining malware” kunnen ze die pc’s gebruiken om cryptomunten te delven. Dat blijkt uit een onderzoek van Avast, een bedrijf dat antivirusprogramma’s ontwikkeld.

Crackonosh is de naam van de malware die gebruikt wordt door hackers om via de pc’s van gamers cryptomunten te delven. Op het eerste gezicht moeten gamers die spellen downloaden via erkende verkoopplatformen, zoals Steam, zich niet meteen zorgen. “De malware is aanwezig in games die illegaal worden gedownload via torrentsites”, liet Avast donderdag weten. Het bedrijf heeft de malafide software gevonden in games, zoals Grand Theft Auto V, The Sims 4 en Far Cry 5.

2 miljoen dollar

Eenmaal geïnstalleerd, gebruikt Crackonosh stilletjes de rekenkracht van de computer om crypto’s te delven voor de hackers. Volgens Avast wordt de malware al sinds 2018 gebruikt om de cryptomunt Monero (XMR) te delven. In totaal zouden de fraudeurs al 2 miljoen dollar buitgemaakt hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat de malware aanwezig is op zo’n 222.000 pc’s. In de maand mei zijn er dagelijks 1.000 pc’s geïnfecteerd geraakt met de malafide software. Avast merkt wel op dat dat cijfer veel hoger kan liggen. Het bedrijf beschikt enkel over informatie van de pc’s waarop het antivirusprogramma van Avast geïnstalleerd is. De fraudeurs hebben tot nu toe de meeste slachtoffers gemaakt in Brazilië, India en de Filipijnen.

Berggeest

De getroffen gebruikers merken onder meer dat hun pc’s minder snel werken en dat de energiefactuur gevoelig kan oplopen. Crypto’s delven is immers een energie-intensief proces. De malware beschermt zichzelf door updates van Windows te blokkeren en antivirusprogramma’s te verwijderen.

Het is niet volledig duidelijk wie de software heeft ontwikkeld. Avast vermoedt dat de persoon achter Crackonosh afkomstig is uit Tsjechië omdat de naam van de Malware ‘berggeest’ betekent in Tsjechische folklore.

“Crackonosh toont de risico’s aan van het downloaden van gekraakte software”, staat er te lezen in een verklaring geschreven door onderzoeker Daniel Benes. “De belangrijkste les die je hieruit kunt trekken is dat je echt niets voor niets kunt krijgen en als je software probeert te stelen, is de kans groot dat iemand hetzelfde bij jou probeert te doen.”

Monero is de 26ste grootste cryptomunt als we naar de marktwaarde kijken. Die bedraagt op dit moment zo’n 3,6 miljard dollar. Voor één XMR betaal je 203 dollar. Op het hoogtepunt was de cryptomunt ruim 510 dollar waard.

Lees ook:

(jvdh)

Meer