De schoenenwinkel Brantano kan op internationale interesse rekenen. Een voorlopig onbekend ‘zwaargewicht uit de sector’ zou azen op 40 tot 50 nog heel rendabele Brantano-winkels, zegt FNG-woordvoerder Gunther De Backer.
FNG, het moederbedrijf van Brantano, vroeg donderdag het faillissement aan. Na maanden van tegenslagen had de bank uiteindelijk alle kredieten opgezegd en kon de Belgische modegroep niet meer verder.
Maandag wordt er een curator aangesteld die een prijs moet plakken op alle merken en collecties en ze in stukken zal proberen te verkopen. ‘Er zijn al verschillende partijen die interesse hebben’, zegt De Backer. ‘Daar is een groep Vlaamse industriëlen bij, maar ook een internationaal zwaargewicht uit de sector. Het is een speler die de Belgische markt zou kunnen opschrikken.’ De interesse gaat vooral uit naar een 50-tal Brantano-winkels die nog zeer rendabel zijn.
Dieter Penninckx
Donderdag berichtte De Standaard dat ex-CEO Dieter Penninckx een groep van ondernemers rond hem had verzameld om FNG, of een deel ervan, opnieuw over te nemen. Penninckx wilde niet reageren op de geruchten en andere grote namen, zoals Wouter Torfs, ontkenden dat ze er iets mee te maken hebben.
FNG kampte eind 2019 met een schuldenberg van 734 miljoen euro en een verlies van bijna 300 miljoen euro, maar Brantano is een van de rendabelste takken van het bedrijf. Vakbonden hadden eerder al de hoop dat Brantano zou kunnen gered worden bij een faillissement.
De reden waarom ook voor Brantano het faillissement is aangevraagd is omdat de banken dat eisten. ‘Zij wilden dat een curator een prijs plakte op alles voor er elementen verkocht konden worden. Als de banken een beetje hadden meegewerkt, had het niet tot een faillissement moeten komen’, besluit De Backer.