Grootste windturbine ter wereld krijgt wieken van 108 meter

Het Duits-Spaanse concern Siemens Gamesa wil in de loop van volgend jaar het prototype van zijn nieuwe offshore windturbine SG 14-222 DD voorstellen. Het model is de grootste turbine die tot nu toe wereldwijd is gebouwd. De windmolen krijgt een capaciteit van 14 megawatt. Over vier jaar zou de windmolen op de commerciële markt moeten worden geïntroduceerd.

De rotor van de nieuwe windmolen beschikt over een diameter van 222 meter. De turbine heeft wieken met een lengte van 108 meter. Daarmee bestrijkt de turbine een oppervlak van 39.000 vierkante meter, wat overeenkomt met ongeveer vijf voetbalterreinen.

Hogere prestaties tegen lagere prijs

‘Met een vermogen van 14 megawatt kan één turbine voldoende energie produceren om het verbruik van 18.000 gemiddelde Europese huishoudens te dekken,’ benadrukt Markus Tacke, topman van Siemens Gamesa Renewable Energy. ‘Dertig turbines van dit type zijn voldoende om een stad zoals Bilbao, een stad met ongeveer 350.000 inwoners, gedurende een heel jaar van elektriciteit te voorzien.’

Siemens Gamesa merkt op dat het nieuwe ontwerp jaarlijks 25 procent meer energie kan produceren dan de huidige generatie grote turbines van de onderneming, die een vermogen van 11 megawatt hebben.

De inzet van één turbine van het nieuwe type kan over een levenscyclus van vijfentwintig jaar – in vergelijking met een gelijkaardige elektriciteitsproductie door een steenkoolcentrale – de uitstoot van koolstofdioxide met ongeveer 1,4 miljoen ton verminderen.

De nacelle, die de mechaniek van de windmolens omvat, weegt 500 ton. ‘Daarmee kan het gewicht van de turbine gevoelig worden beperkt,’ aldus het bedrijf. ‘Daardoor kan ook de kostprijs van de turbines worden verminderd. Er moet minder materiaal worden gebruikt. Ook in het transport moet minder worden geïnvesteerd.’

Records

Het bedrijf wijst er verder op wereldwijd inmiddels al meer dan 100 gigawatt aan offshore en onshore windmolens te hebben geplaatst. Daarmee kon de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide met 260 miljoen ton worden verminderd.

De fabrikanten van windturbines hebben de voorbije jaren zwaar in grotere vermogens geïnvesteerd. Twee jaar geleden meldde de Deense constructeur Vestas een nieuw record van 10 megawatt.

Kort daarop lanceerde het Amerikaanse General Electric echter een turbine met een vermogen van 12 megawatt. Er zijn wereldwijd momenteel 5.500 windturbines operationeel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20