Voorbije winter levert Belgische offshore windparken nieuw record op

De Belgische offshore windparken hebben de voorbije winterperiode – van november tot maart – 3,2 terawattuur elektriciteit geleverd. Dat is een nieuw record.

Dat blijkt uit een rapport van het Belgian Offshore Platform (BOF). Tegenover de vorige winterperiode was er sprake van een toename met 60 procent.

Stormen

‘Deze winter heeft offshore windenergie ongeveer 9 procent van de totale Belgische elektriciteitsbehoefte gedekt,’ zegt de koepelorganisatie. ‘Dat is de helft meer dan het gemiddelde van vorig jaar. In totaal leverden de zes windmolenparken in de Belgische Noordzee de voorbije winter een gemiddelde productie van 639 gigawattuur elektriciteit. Dat is 45 procent meer dan het gemiddelde van de rest van het jaar.’

Februari was met een productie van 803 gigawattuur een absolute recordmaand, dankzij een stormachtig periode die voor de sector uitzonderlijk gunstige condities creëerde. Op de laatste dag van februari werd een productiepiek van 36 gigawattuur bereikt. Die dag dekten de offshore windparken 14,5 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik.

Nieuwe mijlpaal

‘Dankzij de installatie van nieuwe windparken en de snelle technologische evolutie zal de winterproductie ook volgend jaar toenemen,’ zegt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform.

De sectororganisatie verwacht voor volgend winter een verdere stijging met 25 procent. Dan zal de Belgische offshore elektriciteitsproductie met een niveau van 4 terawattuur een nieuwe mijlpaal bereiken.

‘Deze seizoensgebonden toename valt samen met de verdere groei van de vraag naar elektriciteit tijdens de winterperiode,’ zegt Vermeylen nog. De windparken op zee laten een grotere productie optekenen in periodes van het jaar waarin het land de meeste elektriciteit nodig heeft.’

Tijdens de winter maken de offshore turbines maximaal gebruik van de beschikbare capaciteit. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit is immers weersafhankelijk. In de winter zijn er gemiddeld hogere windsnelheden, waardoor ook de elektriciteitsproductie van de offshore windparken aanzienlijk hoger ligt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20