Belgische offshore windmolenparken nog nooit zoveel energie geproduceerd

De Windmolenparken voor de Belgische kust hebben een recordjaar achter de rug. In 2019 hebben ze 37 procent meer energie opgewekt dan het jaar daarvoor. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het afgelopen jaar bedroeg de productie 4.700 gigawattuur (GWh). Dat is genoeg om 1,34 miljoen gezinnen van stroom te voorzien. In 2018 werd ‘slechts’ 3.408 GWh geproduceerd.

De stijging was te verwachten aangezien het Norther Offshore windmolenpark er vorig jaar bijkwam. In totaal zijn er nu zes windenergieparken voor de Belgische kust. De productiecapaciteit eind 2019 was 30 procent hoger dan een jaar ervoor.

De productiestijging had zelfs nog groter kunnen zijn. Het heeft namelijk niet veel gewaaid het afgelopen jaar volgens Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform, de spreekbuis van de sector.

Het aandeel van windenergie in de totale Belgische elektriciteitsproductie hangt momenteel rond de vijf à zes procent. In 2020 komen er opnieuw twee grote offshore parken bij.

Volgens Vermeylen zal dat ertoe leiden dat de windenergieparken op zee eind 2020 zo’n 10 procent van de totale Belgische stroomproductie voor hun rekening zullen nemen, wat neerkomt op zowat de helft van het stroomverbruik van alle gezinnen in ons land.

Meer