Grootste vervuiler van Europa kan nog vijftien jaar doorgaan

Polen is van plan om de elektriciteitscentrale van Bełchatów over vijftien jaar stil te leggen. De centrale, die door bruinkool wordt aangedreven, moet worden uitgefaseerd als onderdeel van de plannen van de Poolse regering om de energie van het land te transformeren. Dat staat in een ontwerp van een plan dat door de lokale autoriteiten is gepubliceerd.

Bełchatów, gelegen in de regio Lodz, wordt beschouwd als de meest vervuilende energiecentrale van Europa. Er volgt over de plannen nog een openbare raadpleging.

Europese steun

Het einde van Bełchatów kadert in de beslissing van Lodz om steun te vragen uit het Just Transition Fund van de Europese Unie, bedoeld om regio’s te helpen de kosten van de overgang naar een klimaatneutrale economie te dragen.

Bełchatów is grootste steenkoolcentrale van Europa. De site is ongeveer vijf keer groter dan de gemiddelde steenkoolcentrale. Elke seconde verbrandt Bełchatów één ton bruinkool. De centrale stoot elk jaar echter ook meer dan dertig miljoen ton koolstofdioxide uit.

Over de voorbije veertig jaar heeft Bełchatów al meer dan één miljard ton emissies veroorzaakt. De centrale werd eerder al aangeduid als de grootste vervuiler van Europa.

De beslissing tot sluiting van de centrale volgt op het bericht dat Polska Grupa Energetyczna (PGE), de uitbater van Bełchatów, de plannen voor de verdere ontwikkeling van de open ligniet-mijn in Zloczew heeft opgegeven. Zloczew is één van de twee leveranciers die Bełchatów van bruinkool moet voorzien.

‘Studies wezen uit dat het project verliesgevend zou zijn’, aldus de lokale autoriteiten. Eerder was gepland dat de activiteiten van de krachtcentrale ook nog na het volgende decennium zouden worden verder gezet. Nu wordt een geleidelijke stopzetting vanaf het begin van het volgende decennium in het vooruitzicht gesteld.

Werkgelegenheid

‘De plannen zijn van groot belang voor de toekomst van het Bełchatów-complex, zijn werknemers en de bevolking van de regio’, beklemtoonde Wojciech Dąbrowski, directeur van PGE Grupa. ‘Dit is ook een symbolisch dossier, want het lukken van dit project zal voor een groot deel het succes van de Poolse energietransformatie bepalen.’

‘Bełchatów is echter ook de grootste werkgever in de regio. Er moet dan ook goed worden nagedacht worden om de sociaaleconomische impact van de uitfasering van steenkool te minimaliseren.’

De steenkoolactiviteiten van het bedrijf, waaronder de sites in Bełchatów en Złoczew, zullen binnen enkele maanden worden afgesplitst en door een staatsbedrijf worden overgenomen. Die operatie vormt een onderdeel van de Poolse plannen om de nationale energiesector van steenkool los te koppelen.

Polen steunt voor de opwekking van zijn energie nog steeds op steenkool, maar onder toenemende druk van de Europese Unie en met stijgende emissiekosten heeft het land meer investeringen in emissiearme bronnen aangemoedigd. Verdere details daarover zijn niet bekend, maar het land stelde vanaf volgend decennium de inzet van kernenergie of duurzame waterstof te overwegen.

PGE Grupa werkt zelf aan de uitbouw van alternatieve energiebronnen. Daarbij wordt gewag gemaakt van windenergie, zonnekracht en energieopslag.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20