Grootste vastgoedbedrijf van Berlijn zet nieuwe projecten stop wegens bevriezing huurprijzen

Deutsche Wohnen, het grootste vastgoedbedrijf in Berlijn, heeft aangekondigd geen projecten meer uit te rollen in de Duitse hoofdstad. Boosdoener is het stadsbestuur dat besliste om de huurprijzen in de stad te bevriezen.

Berlijn heeft beslist om de komende vijf jaar de huurprijzen van woningen te bevriezen. Aan nieuwe huurders mogen huisbazen geen hogere huur vragen dan aan de vorige. Daarenboven mag de huurprijs niet hoger zijn dan 9,8 euro per vierkante meter. Momenteel bedraagt de gemiddelde huurprijs 11,6 euro.

Het wetsvoorstel botst op weerstand bij de vastgoedbedrijven en huurbazen. Volgens Philip Grosse, financieel directeur van Deutsche Wohnen, jaagt het investeringen weg. De wet zou pas in het voorjaar worden ingevoerd maar heeft nu al schade aangericht, zegt hij aan Bloomberg.

Het zou goed kunnen dat de wet er nooit komt. CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel die in Berlijn in de oppositie zit, is namelijk tegen. Een woordvoerder van Merkel gaf al aan dat CDU de wet zou aanklagen voor het Hooggerechtshof.

Verlies van 330 miljoen euro

‘Ik heb er vertrouwen in dat de wet een grondwettelijke evaluatie niet zal overleven’, aldus Grosse. ‘Berlijn is zijn eigen wetboek aan het schrijven. Die strookt niet met federale regelgeving.’

Deutsche Wohnen heeft alleszins zijn bouwprojecten uitgesteld en zal in de plaats daarvan op andere steden focussen. Het bedrijf vreest anders een verlies van 330 miljoen euro op vijf jaar tijd.

Er is wel één lichtpuntje voor Deutsche Wohnen en andere grote vastgoedbedrijven in Berlijn: het wetsvoorstel heeft de aandacht afgeleid van het idee om grote residentiële projecten in publieke handen te brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20