Grootste Schotse whiskycollectie ter wereld onder de hamer

‘De perfecte collectie’: dat is de bijnaam die een Schotse set whisky gekregen heeft van kenners. Die wordt binnenkort geveild.

De whiskycollectie is samengesteld door Richard Gooding, een Amerikaanse verzamelaar uit Colorado. Gooding zou volgens specialisten decennialang op zoek zijn geweest naar de perfecte whisky’s en is er verschillende keren voor naar Schotland afgereisd.

3.900 flessen

De verzameling whisky’s bestaat uit 3.900 flessen. Een groot deel daarvan is single malt whisky. Sommige van de flessen worden op 1,6 miljoen dollar geschat. Naar verwachting brengt de collectie in totaal 10,5 miljoen dollar op.

Voor wie interesse heeft in de collectie en die ook graag wil opdrinken: er zitten flessen Macallan, Bowmore en Springbank bij. Er zijn ook enkele minder bekende namen van gesloten distilleerders bij, zoals Stromness of Dallas Dhu bij.

Recordprijzen

Eén van de topflessen is de Macallan 50 Year Old Lalique Six Pillars Collection. Die zal vermoedelijk voor 118.000 tot 131.000 dollar onder de hamer gaan. Ook een Macallan uit 1926 zal wellicht voor een recordprijs verkocht geraken.

Whisky Auctioneer, die de veiling organiseert, zal de collectie in twee loten verkopen. De verkoop staat gepland voor begin 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20