Grootste derivatenbeurs ter wereld lanceert Bitcoin-futures op basis van euro’s

Vanaf deze week kun je op de Chicago Mercantile Exchange (CME) crypto-futures, contracten die speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin of Ether, aankopen met euro’s.

CME Group, het bedrijf achter ’s werelds grootste derivatenbeurs, meldt dat de handel in futurescontracten voor in euro’s genomineerde Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) deze week van start is gegaan. Duidelijk hierbij is dat CME zich niet richt op de kleine belegger, stipt de nieuwssite Crypto Insiders aan. Voor elk contract moet je als belegger immers de waarde van 5 Bitcoin- of 50 Ether-munten kunnen ophoesten. Eén Bitcoin kost momenteel circa 20.000 euro.

“Onze nieuwe Bitcoin euro- en Ether euro-futures zullen institutionele klanten, zowel binnen als buiten de VS, preciezere en beter gereguleerde instrumenten bieden om blootstelling aan de twee grootste cryptomunten naar marktkapitalisatie te verhandelen en af te dekken”, zegt Tim McCourt, wereldwijd hoofd equity en FX-producten bij CME Group.

CME Group lanceerde zijn eerste BTC-futurescontract in december 2017, gevolgd door een ETH-futurescontract in februari vorig jaar.

Werking

Hoe werkt een future precies? We wenden ons voor de uitleg tot een voorbeeld uit een eerder, verklarend stuk. Terwijl je bij een normale aankoop direct betaalt voor een goed of dienst, is dat bij een future anders. Je kan met behulp van een future bijvoorbeeld onderhandelen met de bakker dat hij je binnen een week drie broden levert in ruil voor 5 euro, ongeacht wat de marktprijs is op dat moment. Dit is de basis van alle futures.

In het geval van een cryptofuture gaat het als volgt: een koper koopt eigenlijk het recht om een aantal cryptomunten tegen een specifieke prijs over te kopen van iemand anders. De verkoper gaat akkoord om die tokens te verkopen op de afgesproken datum in de toekomst, tegen die specifieke prijs.

Alleen wisselen er niet per se Bitcoins of Ethers van eigenaar als het contract afloopt, want er kan ook een afrekening in dollars of euro’s volgen.

Europa

Ook op Europese beurzen worden al dergelijke cryptocontracten verhandeld. Zo begon Eurex, Europa’s grootste derivatenbeurs, in september Bitcoin ETN-futures te noteren. Dat was groot nieuws, want het ging over het allereerste gereguleerde Europese Bitcoin-futuresproduct.

(evb)

Meer