Groene Bitcoin is big business: Gwyneth Paltrow gelooft erin, maar nog niet alle beleggers zijn overtuigd

De recente aankondigingen van het Bitcoinminingbedrijf TeraWulf geven een idee van de enorme schaal die het “ecologisch delven” van cryptomunten wil aannemen. Het bedrijf haalde 200 miljoen dollar aan nieuwe financiering op, onder meer bij actrice Gwyneth Paltrow.

Waarom is dit belangrijk?

 Autobouwer Tesla en zijn CEO Elon Musk kondigden eerder dit jaar aan geen Bitcoin meer te aanvaarden als betaalmiddel, wegens het gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en transacties. Enkele bedrijven, waaronder TeraWulf, hopen als duurzaam miningbedrijf een alternatief te kunnen bieden.

Bitcoinminers keuren de transacties op het netwerk goed en krijgen daar een vergoeding in de vorm van nieuwe Bitcoins voor. Maar daar gaat telkens een energieverslindende wedstrijd onder miners aan vooraf. Wie er als eerste in slaagt om een complexe cryptografische puzzel op te lossen, mag de transacties verwerken.

Enkele Amerikaanse bedrijven kondigden afgelopen zomer aan duurzaam cryptominen te willen ontwikkelen. Hun doel? De mining niet in het verre Azië, maar in de VS laten plaatsvinden en bovendien op een ecologisch verantwoorde manier, via waterkracht, zonnepanelen en ook kernenergie.

De plannen van een van hen, TeraWulf, werden de voorbije weken concreet in de aanloop naar zijn beursgang:

  • Het bedrijf haalde voorafgaand 200 miljoen dollar op aan kapitaal en kredieten. Opmerkelijk: bij de kapitaalverschaffers zitten verscheidene Amerikaanse actrices, met Gwyneth Paltrow als de bekendste. Paltrow, zelf ook een onderneemster, staat al langer bekend om haar eigenzinnige investeringen. TeraWulf positioneert zich niet alleen als ecologisch, maar ook als vrouwvriendelijk bedrijf.
  • TeraWulf bestelde meteen 15.000 miningmachines, superkrachtige rekencomputers, van de Chinese producent Bitmain. Volgens het persbureau Bloomberg gaat om een aankoop ter waarde van 169 miljoen dollar. Dat komt bovenop een eerder order van 30.000 machines.
  • Zulke machines zullen al vanaf het eerste kwartaal van 2022 worden ingezet op de waterkrachtsite van het bedrijf bij Lake Mariner in de staat New York. Die site moet in de tweede jaarhelft al goed zijn voor een capaciteit van 200 megawatt.
  • Dat wordt op termijn verder opgetrokken tot 500 megawatt, wat meer is dan het vermogen van pakweg de kernreactor Doel 1. Samen met een tweede site mikt TeraWulf op een miningcapaciteit van 800 megawatt tegen 2025.

Koolstoftaks

CEO Paul Prager noemt zijn onderneming “in essentie een energie-infrastructuurbedrijf”. Met de hulp van hernieuwbare energie en kernenergie hoopt hij op een CO2-vrije manier Bitcointransacties te valideren en eigen Bitcoins te produceren.

Op de achtergrond speelt de verwachting mee dat er vroeg of laat een koolstoftaks op Bitcoinmining zal komen. Op dat moment zullen “groene” miningbedrijven als TeraWulf een enorm concurrentieel kostenvoordeel hebben, zo hoopt hij. Momenteel zegt het bedrijf 1 Bitcoin aan een kostprijs van 5.500 dollar te kunnen maken, of een fractie van de huidige koers voor de cryptomunt (circa 50.000 dollar).

Beursval

TeraWulf is sinds 14 december officieel met beursticker “WULF” genoteerd op de techbeurs Nasdaq, na een “SPAC-fusie” met een bestaand beursvehikel. Veel geluk heeft die beursnotering en de komst van celebrity-investeerders als Paltrow het bedrijf nog niet opgeleverd, want de koers is sindsdien bijna gehalveerd.

Blijkbaar zijn veel beleggers toch niet overtuigd. CEO Prager houdt er de moed in en zegt dat duurzaam cryptominen een verhaal op de lange termijn is. “We gaan het publiek nog vaak moeten uitleggen wat we precies doen”, zei hij in een eerste reactie op de koersval.

(kg)

Meer