Groeivertraging gedurende drie jaar: het nieuwe wapen van de Fed om de inflatie terug te dringen?

Volgens de hoofdeconoom van zakenbank Morgan Stanley zou de Federal Reserve een economische groeivertraging kunnen laten duren tot 2025. De monetaire instelling is van koers veranderd, klinkt het, en wil de inflatie nu “mettertijd” bekampen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de Amerikaanse centrale bank deze week de rente met 75 basispunten heeft opgetrokken, kwam niet als verrassing. De grote vraag op Wall Street is nu: zal de volgende renteverhoging kleiner zijn? En vanaf wanneer kan de rente worden verlaagd? De andere vraag is: komt er een recessie als gevolg van de renteverhogingen? If so: wanneer, en hoelang kan die duren?

De bottom line: Op naar drie jaar vertraging van de economische groei?

  • Dat voorspelde Morgan Stanley’s hoofdeconoom Seth Carpenter tegenover de zakenzender CNBC. Als dat tenminste de manier zou blijken om de inflatie binnen de perken te houden, zo stelde hij. En dat zou best kunnen.
  • De aanpak van de Fed is volgens hem veranderd. In plaats van een intense, kortstondige recessie uit te lokken om de inflatie netto af te remmen, zou de instelling er nu naar streven de inflatie op lange termijn af te remmen.

“Restrictief beleid”

  • Carpenter leest dit in de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie van woensdag over de aankondiging van de renteverhoging. “Ze zeiden dat ze het beleid wilden aanscherpen, restrictief wilden zijn om de inflatie weer op peil te krijgen, maar toen zeiden ze ‘op termijn’ en ik denk dat het goed zou zijn om te vragen wat dat precies betekent. De laatste keer dat ze hun prognoses maakten, betekende ‘op termijn’ dat het minstens drie jaar duurde voordat de inflatie weer op het streefcijfer uitkwam”, aldus Carpenter.
  • De Fed-bestuurders “hebben serieuze bedoelingen om de inflatie terug te dringen, maar ik denk ook dat ze duidelijk proberen te maken dat ze de boel niet willen platgooien zodat alles volgend jaar in het rood gaat”, aldus nog Carpenter. “Ze willen de schroef zodanig aandraaien dat we de economische terugval krijgen, maar dan zijn ze bereid om die krimp over een lange periode te laten plaatsvinden.”
  • Een hoge rente betekent dat leningen duurder zijn. Het vertraagt dus de economische activiteit, omdat met name de investeringen en aanwervingen daardoor afnemen. Een renteverlaging daarentegen is een stimulans voor de economie. Volgens Carpenter zouden de restrictieve tarieven dus tot 2025 van kracht kunnen blijven.
  • Dit is veel langer dan andere analisten suggereren. Voor Wells Fargo, bijvoorbeeld, zal het tarief stijgen tot 5 procent (de bandbreedte zit nu tussen de 3,75 en 4 procent), en zou het op dat niveau blijven voor maximaal een jaar.

Volgende renteverhoging

Verder: Voor de Fed liggen nu kleinere renteverhogingen op tafel. Dit werd woensdag bevestigd door Jerome Powell. Voor de goede orde: de laatste vier bedroegen elk 75 basispunten.

  • Carpenter denkt dat de volgende verhoging 50 basispunten zal bedragen. Maar er zijn ook een aantal aanwijzingen dat een vijfde hoge stijging in het verschiet ligt. Carpenter verwachtte bijvoorbeeld 180.000 nieuwe banen in oktober. Er kwamen zelfs 261.000 banen bij. De arbeidsmarkt, een van de aanjagers van de inflatie, vertraagt niet, waardoor Powell opnieuw ruimte ziet voor een grote renteverhoging.
  • De volgende Fed-vergadering vindt plaats op 13 en 14 december. In de tussentijd zal het Amerikaanse jobrapport voor november zijn uitgebracht, evenals het inflatierapport van oktober (dat volgende week verschijnt), en november. Als de werkgelegenheid en de inflatie dalen, zou de Fed toch weer het zware geschut kunnen inzetten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20