De Chinese premier Li Keqiang sprak dinsdag met een aantal grote Britse bedrijven waaronder AstraZeneca, HSBC en Jaguar Land Rover. De top werd georganiseerd door de China-Britain Business Council (CBBC), een orgaan dat de Britse zakenbelangen in China vertegenwoordigt.
Groeien VK en China naar elkaar toe? Chinese premier houdt congres met Britse topbedrijven
Waarom is dit belangrijk?
De meeting symboliseert het potentieel dat de Chinezen zien in een post-brexit VK en toont aan dat ze bereid zijn om serieus te investeren in de Britse economie. Premier Li sprak op de top over een onvermijdelijk scenario waarin China’s economie zal worden opengesteld en meende dat Britse bedrijven daarbij eerlijke kansen zullen krijgen. Nochtans bestookten beide landen elkaar recent nog met sancties.In het nieuws: China benadert de toplaag van de Britse zakenwereld op een bijzonder moment.
- De timing van Chinees premier Li Keqiang is uitzonderlijk. Relaties tussen de Britse en Chinese overheid zijn de laatste maanden namelijk fors verzuurd.
- Oorzaak: de aanhoudende uitholling van de vrijheden in Hongkong, een voormalige Britse kolonie die in 1997 werd teruggeven aan China met de voorwaarde dat de stad van een soort semi-autonomie mocht genieten.
- Li sprak dinsdag met de topmannen van 25 vooraanstaande Britse bedrijven waaronder vaccinbrouwer AstraZeneca, de bank HSBC (met veel holdings in Hongkong), Jaguar Land Rover.
- In april hield Li een soortgelijk congres met Amerikaanse zaakvoerders en in februari met ondernemers uit 27 Europese landen.
De conclusie?
Volgens de CBBC was premier Li hoopvol over toekomstige samenwerkingen met de Britten. “Het VK dweept met multilateralisme en vrijhandel, China deelt deze ambitie. Wat onze problemen ook zijn, we kunnen ze altijd oplossen via dialoog,” zou Li gezegd hebben, schrijft de Amerikaanse zakensite Quartz.
Schiet er nog iets over van de vriendschap? Britse wetgevers lagen de voorbije jaren op ramkoers met Chinese bedrijven.
- Vorig jaar bande de Britse overheid techgigant Huawei nog van de eigen mobiele netwerken.
- Ook kregen Chinese ambtenaren in het land sancties opgelegd vanwege de schrijnende schending van mensenrechten in China.
- Daarna nodigde de Britten Hongkongers uit om te emigreren naar het VK om de strenge nationale veiligheidswet die Peking de stad oplegde te omzeilen.
- In reactie legde China sancties op aan enkele Britse politici en academici.
Toch ziet Graham Stuart, de Britse minister voor Export, potentieel in een nauwe samenwerking met China. “Het land biedt wellicht meer mogelijkheden voor de Britse economie dan eender welke economie. China zal een motor van globale groei zijn en kan een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de Britse economie die zijn wonden likt”, zei Stuart.