Groei virtueel bankieren door opkomst nieuwe online banken

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Traditionele Europese grootbanken, zoals BNP, ING en AXA, worden steeds vaker uitgedaagd door fintechbedrijven die hun bancaire diensten vooral digitaal aanbieden. Door de nadruk te leggen op gemak en lage kosten, trekken aanbieders als N26, Revolut en Openbank steeds meer marktaandeel naar zich toe. 

De opkomst van digitale neobanken is deels gefaciliteerd door de totstandkoming van Single Euro Payments Area (kortweg: SEPA) in 2014. Internationaal bankieren werd hiermee aanzienlijk eenvoudiger, wat het voor fintechs aantrekkelijker maakt om in meerdere landen te opereren. Lokale kantoren zijn vaak niet nodig, want de volledige aanvraagprocedure verloopt online.

En dat werkt, want hoewel de merkbekendheid nog achterblijft, heeft het Duitse N26 in 8 jaar tijd ongeveer 7 miljoen consumenten in 24 landen aan zich weten te binden. Al blijft het Belgische aantal N26-klanten per capita nog wel sterk achter bij omliggende landen. Revolut werkte zich in 6 jaar op tot de fintech met de hoogste marktwaarde in de UK, terwijl Openbank door moederbedrijf Grupo Santander in steeds meer landen naar voren wordt geschoven als digitale specialist.

Digitaal bankieren met virtuele creditcard

Om te kunnen bankieren heb je niet meer nodig dan een app en een bankpas. En zelfs dat laatste is niet eens altijd nodig, door de opkomst van mobiele betaalmogelijkheden. Een mobiele telefoon als vervanger van de bankpas, en een virtuele creditcard in plaats van een fysieke. Het is dan ook niet vreemd dat inmiddels zeven op de tien Belgen een bankapp gebruiken voor hun geldzaken.

Ook het openen van een rekening is bijzonder vereenvoudigd door de online spelers. Geen bezoek aan een bankkantoor met lange rijen, maar via een app een account aanmaken, die na (eveneens online) verificatie van de identiteit wordt geactiveerd. De bankpas valt binnen enkele dagen op de deurmat, de virtuele creditcard of betaalpas kan zelfs binnen enkele minuten via email worden ontvangen.De kosten zijn bovendien laag, want bij N26, Revolut en Openbank kan gratis worden gebankierd. Voor extra’s (een fysieke betaalpas of regelmatig geld opnemen met bankpas of creditcard) moet worden bijbetaald, maar bij internationale betalingen worden juist weer gunstige wisselkoersen gerekend. Kenmerken die passen bij globetrotters, maar de groeiende klantenbestanden lijken aan te tonen dat deze ook aantrekkelijk zijn voor de traditionele bankklanten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20