Belgen kennen slechts een derde van de banken in ons land

Wie in ons land een bankproduct, zoals een spaarrekening, wil aanschaffen, kan daarvoor bij tientallen banken aankloppen. Toch zijn niet al die banken even bekend bij onze landgenoten, leert een onderzoek van de vergelijkingssite TopCompare.be in samenwerking met het onderzoeksbureau Profacts.

Uit het onderzoek van TopCompare, waaraan 1.002 landgenoten hebben deelgenomen, blijkt dat voornamelijk de grootbanken bekend zijn in ons land. ING is de meest bekende bank. Maar liefst 86,6 procent van de Belgen weet wie de grootbank is. BNP Paribas Fortis (86,2 procent) en Belfius (84,9 procent) vervolledigen de top 3.

‘Gemiddeld kennen de Belgen slechts 31,2 procent van de financiële instellingen aanwezig in ons land’, laat Quentin Denis, CEO van TopCompare.be weten. Voornamelijk de neobanken, zoals Revolut en N26, zijn tot nu toe nobele onbekenden. Aion Bank doet wel een belletje rinkelen bij één op de tien Belgen.

Bankproducten vergelijken

Volgens Denis betalen de Belgen veel te veel voor hun bankproducten omdat ze in het beste geval slechts een handjevol banken vergelijken. ‘In België zijn er bijvoorbeeld ongeveer 20 banken die leningen aan particulieren aanbieden. Het valt op dat sommige banken die zeer concurrerende producten aanbieden, zoals DHB Bank, simpelweg niet worden genoemd. Dat toont aan hoe belangrijk het is om de markt te vergelijken alvorens de eerste beste bank binnen te wandelen. Op die manier is de consument zeker dat hij geen voordelige aanbiedingen mist’, aldus Denis.

TopCompare merkt wel op dat de leeftijd een cruciale factor is. Zo is Hello Bank, het mobiele merk van BNP Paribas Fortis, zeer bekend bij de jongeren. 74,8 procent van de 18-24-jarigen weet wie Hello Bank is. Ter vergelijking: slechts 26,7 procent van de 65-plussers kent de dochterbank van BNP Paribas Fortis. Dat is ook geen toeval want Hello Bank spitst zich voornamelijk toe op de jongeren.

Het onderzoek van TopCompare bevestigt ook dat de Belgen loyaal zijn aan hun bank. De gemiddelde Belg heeft 1,84 bankrekeningen. Ook hier is er een opmerkelijk verschil tussen de leeftijdsgroepen. Zo hebben 18- tot 24-jarigen 1,55 rekeningen, terwijl 45-plussers er 1,94 hebben. Voorts blijkt dat de mannen gemiddeld 2,04 rekeningen hebben en de vrouwen 1,64.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20