Grafiek: FC Barcelona best betalende Europese club, Premier League best betalende competitie

Topspeler van FC Barcelona steekt triomferend zijn handen in de lucht, mogelijk kwam hij net uit een contractonderhandeling. – Isopix.

De voorbije twee decennia ontpopte het (Europees) voetbal zich tot een heuse industrie waarbij de meest succesvolle clubs miljarden aan inkomsten binnenrijven. Om een winnende ploeg uit te bouwen, lokken clubs topspelers soms met astronomische salarissen. 

Volgens gegevens de Britse gokwaakhond Safebettingsite.com, voert FC Barcelona het lijstje aan van best betalende Europese voetbalclubs. Vorig seizoen verdiende een speler bij Barça gemiddeld zo’n 12,28 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) per jaar. 

De legendarische Spaanse voetbalclub draaide het seizoen voordien (2018-2019) dan ook een recordomzet van 959,3 miljoen dollar. Daarmee was het voor het eerste de voetbalclub die het meeste cash genereerde. Dat blijkt uit het rapport van Deloitte ‘Football Money League 2020′. 

Concurrent Real Madrid staat tweedes op de lijst van best betalende voetbalploegen. De meest succesvolle club uit de geschiedenis van de Champions League betaalde zijn spelers vorig seizoen een jaarsalaris van gemiddeld 11,15 miljoen dollar. 

Juventus, waar superster Cristiano Ronaldo momenteel de pannen van het dak speelt, is de derde beste betaler. ‘De Oude Dame’ zoals een van de vele bijnamen van de populaire club uit Turijn luidt, bood spelers die de selectie haalden vorig seizoen een gemiddeld jaarsalaris van 10,11 miljoen dollar. 

Geen enkele andere Europese ploeg betaalde een salaris van gemiddeld meer dan 10 miljoen euro uit. Manchester City, waar Kevin De Bruyne het mooie weer maakt, en Paris Saint-Germain FC maken de top vijf af, met een gemiddeld jaarloon van respectievelijk 9,15 miljoen dollar en  8,93 miljoen dollar. 

Het voetbal zoals we het nu kennen met de huidige regels is ontstaan in Engeland, en blijkbaar zit daar nog steeds het meeste geld. Volgens de data van Safebettingsite.com spelen vier van de tien best betalende voetbalteams in de Engelse Premier League.