Gouverneur van New York Andrew Cuomo geeft ‘ongepaste opmerkingen’ toe

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, slaat een gedeeltelijk mea culpa nadat twee voormalige medewerksters hem beschuldigden van ongewenste seksuele toenaderingen.

De 63-jarige Cuomo werd vorig jaar nog geprezen om zijn doortastende aanpak van de coronacrisis en even genoemd als een mogelijke kandidaat vice-president. Maar de voorbije weken valt zijn politieke ster diep naar omlaag door twee schandalen.

Eerst kwam Cuomo onder vuur te liggen omdat hij vorig jaar het aantal coronadoden in de New Yorks rusthuizen bewust onderschat zou hebben. Nu barst een tweede zaak los die het einde van zijn politieke loopbaan kan inluiden.

Strip poker

Twee jonge vrouwelijke ex-medewerksters beschuldigen de prominente Democraat van ongepaste seksueel getinte opmerkingen. Een van hen, Lindsey Boylan, zegt in een uitvoerige post op Medium dat de gouverneur haar tot strip poker uitnodigde en ongewenst op de mond gekust heeft. Volgens haar werden nog vrouwen ongepast benaderd en gaat het om systematisch machtsmisbruik. Ze roept hem op ontslag te nemen.

‘Verkeerd geïnterpreteerd’

De gouverneur, de zoon van ex-gouverneur Mario Cuomo en de broer van CNN-ster Chris Cuomo, kwam zondagavond met een mededeling. ‘Ik erken dat sommige dingen die ik heb gezegd, verkeerd zijn geïnterpreteerd als ongewenste flirt. Als iemand het zo heeft aangevoeld, heb ik daar echt spijt van.’ Volgens Andrew Cuomo gaat hij soms speels en grappend met mensen om en moeten zijn opmerkingen in dat licht gezien worden. Hij zegt wel nooit iemand ongepast aangeraakt te hebben.

Er komt nu een onafhankelijk onderzoek door een advocatenbureau. Eerst had Cuomo voorgesteld om een oud-rechter dat te laten doen, maar dat leidde tot kritiek over mogelijke partijdigheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20