Volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank hangt de Waalse economie af van de transfers uit Vlaanderen. Ook haar afhankelijkheid van overheidsuitgaven is te groot. ‘Wallonië staat dichter bij een communistisch regime dan bij het neoliberalisme’, zegt hij.
Wunsch deed zijn uitspraken in Louvains, het tijdschrift van de Franstalige universiteit UCLouvain, in een tweegesprek met klimaatspecialist Jean-Pascal van Ypersele. Die stelt een groen relanceplan voor als reactie op de coronacrisis. Maar volgens Wunsch houdt dat plan te weinig rekening met de scheeftrekkingen in België en het feit dat de Waalse economie niet zelfdragend is.
‘We hebben een probleem van institutionele spanning en een economische structuur in het Zuiden van het land die afhangt van de transfers uit Vlaanderen. De publieke uitgaven in Wallonië komen in 2021-2022 waarschijnlijk uit op 70 procent van het Waalse bruto binnenlands product. Dat wil zeggen dat we dichter bij een communistisch regime zijn dan bij een neoliberaal regime waar sommigen het over hebben. Dat is geen unieke situatie, dat bestaat elders zoals in Frankrijk.’
PS en Ecolo verontwaardigd
Het is niet de eerste keer dat Wunsch, voormalig kabinetschef van ex-minister van Financiën Didier Reynders (MR), aangeeft dat de Waalse economie te veel op de overheid, en te weinig op privé-initiatief steunt. Maar dat de gouverneur van de Nationale Bank ‘Wallonië’ en ‘communisme’ met elkaar associeert, schiet bij linkse partijen in het verkeerde keelgat.
‘Wanneer een gouverneur van de Nationale Bank tendentieuze historische vergelijkingen maakt, die doen denken aan een karikaturale politieke communicatie die we al eerder hoorden, kunnen we akte nemen van zijn ideologisch vooroordeel. En dat is een probleem’, reageerde Ahmed Laaouej, fractievoorzitter van de PS in de Kamer, op Twitter.
Zijn partijgenoot en Waals minister-president Elio Di Rupo reageerde in dezelfde zin en ook Ecolo reageerde verontwaardigd.