Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, is voorstander van een koolstoftaks. Zo’n belasting zou aardolie en -gas, diesel en benzine duurder maken voor gezinnen en kleine bedrijven. Dat schrijft De Tijd.
Volgens Wunsch is een koolstoftaks noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Op dit moment wordt de prijs van koolstof voornamelijk gebaseerd op de handel in uitstootrechten. Dat mechanisme legt een plafond op de maximale uitstoot, waarna de uitstootrechten onder dat plafond worden verhandeld. Jaar na jaar daalt het plafond, waardoor de prijs stijgt en de vervuiling afneemt. Het systeem geldt alleen voor de zware industrie en energiebedrijven.
Prijs CO₂-vervuiling is te volatiel
De gouverneur van de Nationale Bank is van oordeel dat dat mechanisme de prijs van CO₂-vervuiling te volatiel maakt. Een koolstoftaks brengt volgens hem een duidelijk, geloofwaardig en stabiel prijssignaal. Het nadeel van zo’n taks is dat de prijs voor aardolie en -gas, diesel en benzine omhoog gaat voor gezinnen en kleine bedrijven.
Wunsch erkent dat zo’n taks politiek heel gevoelig ligt. Daarom pleit hij voor twee correcties op een koolstoftaks. De eerste moet verhinderen dat arme gezinnen niet meer rondkomen omdat hun koopkracht daalt. Daarnaast moet worden voorkomen dat hoge energiekosten bedrijven opzadelen met een extra concurrentiehandicap. Dat vereist een CO₂-grenstaks voor producten die worden ingevoerd uit landen zonder CO₂-taksen.
Lees ook: