Google wil de wereld van water voorzien; verbruik wordt ruimschoots gecompenseerd

Het Amerikaanse techbedrijf Google wil tegen eind dit decennium netto een leverancier van water zijn geworden. Het concern is nochtans een bijzonder groot verbruiker van water, maar werkt aan maatregelen om die consumptie ruimschoots te compenseren. Dat heeft Kate Brandt, verantwoordelijke duurzaamheid bij de Amerikaanse onderneming, gemeld.

“De installaties van Google, onder meer de datacenters van de onderneming, zijn een gigantisch consument van water, dat de infrastructuur moet koelen”, merkt het persbureau Reuters op. “Tegelijkertijd dient de wereld met recorddroogtes af te rekenen.”

“Kate Brandt belooft echter dat het bedrijf zich engageert om dat verbruik tegen eind dit decennium ruimschoots te compenseren. Daarbij zou Google volgens haar 20 procent meer water aan de maatschappij teruggegeven dan de onderneming voor zijn activiteiten heeft gebruikt.”

Schaarste

“Op die manier wil Google helpen om de waterbevoorrading te garanderen in de gemeenschappen waar het bedrijf operationeel is”, benadrukte Kate Brandt. Volgens de meest recente cijfers verbruikte Google twee jaar geleden wereldwijd 3,4 miljard gallons (12,9 miljard liter) water.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen nog niet berekend welke volumes momenteel terug naar de gemeenschap stromen. Maar Google benadrukt wel dat een surplus van 20 procent noodzakelijk zal zijn om gebieden met een hoge of extreme waterschaarste terug aan een normale bevoorrading te kunnen helpen.

“Google moet een bijzonder groot arsenaal aan datacenters koelen”, verduidelijkt Reuters. “Die centers, verspreid over de hele wereld, omvatten immers de computers die zoekopdrachten opslaan en verwerken, de video’s van YouTube herbergen en andere services moeten garanderen.”

“Onderzoekers hebben al aangegeven dat er moet worden ingegrepen om de toenemende droogte – die door de klimaatverandering wordt veroorzaakt, maar die door de activiteiten van de technologiesector nog wordt versterkt – te bestrijden.”

Invasieve planten

Om zijn doelstellingen te realiseren, koestert Google intenties om onder meer het waterverbruik van zijn gebouwen en installaties verminderen.

Maar daarnaast wil de onderneming ook omliggende communities helpen hun watervoorraden op peil te houden. “Gestart zal worden met gemeenschappen waar water al bijzonder schaars is geworden”, aldus de onderneming.

Onder meer zal het bedrijf regenwater gebruiken om toiletten door te spoelen. Maar tevens wordt gekeken naar de financiering van initiatieven om een aantal invasieve soorten die een hoog waterverbruik laten optekenen, te verwijderen.

“In het zuiden van Californië helpt het bedrijf in woningen voor gezinnen met lage inkomens bij de installatie van lekdetecties in toiletsystemen”, merkt Reuters nog op. “Tevens heeft Google te kennen gegeven om zijn distributeurs verder te blijven helpen om de consumptie van water te beperken.”

Microsoft en Facebook hebben eerder al te kennen gegeven om tegen eind dit decennium netto een leverancier van water te worden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20