Waarom we aan het begin staan van een nieuw tijdperk van wateroorlogen

Dat de oorlogen van de toekomst zullen worden uitgevochten over water in plaats van over olie, is een adagium dat elk jaar een steeds angstaanjagendere realiteit wordt. Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, regio’s die in de frontlinie staan ​​van de wereldwijde klimaatcrises. Maar wateroorlogen dreigen ook dichter bij huis, tussen landen die we niet meteen als mislukte staten beschouwen.

Waarom is dit belangrijk?

Dystopische romans en films voorspellen een toekomst waarin mensen vechten voor elke laatste druppel water. Maar die toekomst is al begonnen.

Dit jaar is water een zorgwekkend schaarse hulpbron geworden in een pak landen. Oorlogen, afbrokkelende infrastructuur en, in sommige gevallen, een ongekende economische ineenstorting, hebben geleid tot aanhoudende stroomuitvallen die rampzalig zijn geworden in combinatie met recordhoge temperaturen. Het heeft geleid tot onrust in landen van Soedan tot Iran – en het heeft geleid tot grensoverschrijdende conflicten. Het zal alleen maar erger worden naarmate de zomer en de ellende voortduren

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20