Google-oprichter heeft geheim rampenbestrijdingsteam op luxejacht

Sergey Brin, de mede-oprichter van Google en de achtste rijkste persoon ter wereld, heeft een eigen rampenresponsteam. Dat weet de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast.

Volgens de website is Brin de enige sponsor van een organisatie die een rampenteam organiseert dat Global Suppert and Devolopment heet.

Ex-leger

De helft van de personeelsleden van het bedrijfje zijn ex-militairen. Die worden per superjacht gedropt op rampensites om afval weg te halen en ze gebruiken bepaalde technologieën om slachtoffers van grote rampen te helpen. GSD wordt geleid door Grant Dawson, een ex-luitenant bij de Amerikaanse zeemacht. Hij was jarenlang bodyguard bij Brin.

Het idee voor GSD ontstond blijkbaar in 2015, toen de kapitein van het jacht Dragonfly aan de kust van Vanuatu passeerde. Dat microstaatje was net geraakt door cycloon Pam. De kapitein belde Brin en vroeg of hij iets kon doen om te helpen. Brin contacteerde vervolgens Dawson.

Dawson zei in een speech in 2019 over GSD: ‘Ik heb een aantal Air Force paramilitairen gebeld, die ik kende uit de beveiligingswereld, en een aantal ex-corpsleden van de Navy Seal-teams. We hebben elke Home Depot (een doe-het-zelf-zaak, red.) en apotheker die we tegenkwamen, leeggehaald en 18 uur later zijn we vertrokken.

Aardbeienijs

Volgens The Daily Beast heeft de GSD 20 fulltime medewerkers en 100 freelancers aan boord. Ze hebben enkele voordelen die erg aan de Google-wereld doen denken, zoals een eigen wasdienst en aardbeienijsjes aan boord. Daarnaast komt er ook wat hightech standaard mee aan boord, zoals sonar-materiaal en drones.

Sinds 2015 heeft GSD geholpen bij verschillende rampen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het bedrijfje zegt dat het nu helpt met het bestrijden van het coronavirus door testcentra op te stellen in Californië.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20