Google-personeel van eerste uur: ‘Bedrijf werd onherkenbaar’

2019 was het jaar dat Alphabet en Google voorgoed veranderden, claimt het personeel van de internetreus. De bedrijfscultuur werd helemaal anders dan wat stichters Larry Page en Sergey Brin in het begin voor ogen hadden.

Op 4 december ruimden Alphabet-oprichters Larry Page en Sergey Brin baan voor Sundar Pichai. Een grote ommezwaai betekent dat niet. Pichai stond al aan het hoofd van dochterbedrijf Google en was de gedoodverfde kandidaat voor de job. Maar in de aanloop van de machtswissel lijkt ook de bedrijfscultuur een serieuze make-over gekregen te hebben. Volgens het personeel gaat het om fundamentele veranderingen.

Sundar Pichai, de CEO van Alphabet – EPA

Vergane open cultuur

Zo gingen de Google-toplui helemaal anders om met hun personeel dan in de begindagen, zo blijkt uit een reconstructie door zakenzender CNBC. Google stond gekend voor zijn open cultuur, waarbij er wekelijks meetings waren. Op die meetings kon werkelijk iedereen de CEO’s het vuur aan de schenen leggen en vragen stellen over elk project.

De open cultuur stierf een stille dood. Vorige jaar verschenen Page en Brin nauwelijks nog op die meetings, zeggen voormalige werknemers. Dat maakte er een lege gewoonte van.

Project Dragonfly

Vrijwel gelijktijdig erodeerde het vertrouwen van het personeel door het zogenaamde Project Dragonfly. Dat was een zoekmachine die resultaten kon censureren en die werd klaargemaakt voor gebruik in onder andere China.

Niet alleen gaat de idee van Project Dragonfly in tegen de transparantiecultuur die lang bij Google heerste. Dat het project geheim werd gehouden voor de andere afdelingen, deed veel wenkbrauwen fronsen. Het personeel kwam in opstand toen Project Dragonfly uiteindelijk kwam bovendrijven. Het project werd uiteindelijk afgevoerd, maar het vertrouwen bij de werknemers was beschadigd.

MeToo

Ook MeToo vertroebelde de Google-cultuur. In de herfst raakte bekend dat Android co-oprichter Andy Rubin betrokken was bij een schandaal rond seksueel wangedrag. Android is Googles besturingssysteem voor zowat alle smartphones behalve iPhones.

Rubin en een aantal andere managers werden ontslagen, maar ontvingen toch nog een royale ontslagvergoeding. Dat kon niet op veel begrip bij het personeel rekenen. Rubin ontkende alles. In november stapte het personeel massaal de gebouwen uit bij wijze van protestactie.

Ook het schandaal rond vier personeelsleden die buitengezet werden omdat ze te kritisch waren, deed het imago van Alphabet geen goed.

Vast contract

Als laatste hekelen de (voormalige) personeelsleden dat ook de tewerkstelling bij Alphabet omgegooid is. Omdat het bedrijf nu ruim 100.000 personeelsleden telt, vallen verhoudingsgewijs minder mensen onder een vast contract. Alphabet neemt steeds meer project-based freelancers aan en dat komt het bedrijf volgens het personeel niet ten goede.

Het herstel van de ooit zo befaamde bedrijfscultuur wordt dus de eerste grote taak van Sundar Pichai, de baas over zowel Alphabet als Google. Al beweren sommigen dat het net onder Pichais beleid is dat het met het transparante beleid bergaf gegaan is.

Meer