Google in nauwe schoentjes door ontslag kritische werknemers

Google ligt onder vuur voor het ontslag van vier werknemers. Volgens collega’s zijn ze ontslagen voor hun kritiek tegen de technologiereus.

Volgens Google zijn de vier werknemers ontslagen omdat ze het gegevensbeschermingsbeleid van het bedrijf geschonden hebben. Zo schreven ze in een mail naar het personeel op maandag die Bloomberg kon inkijken.

Maar dat is slechts een smoes, klinkt het bij een heel aantal werknemers die zich achter hun ontslagen collega’s scharen. ‘Met deze ontslagen voert Google zijn illegale vergelding op’, klinkt het in een statement. ‘Dit is een klassiek voorbeeld van vakbondsrepressie verhuld in techjargon. We dulden dit niet.’

De voorbije weken heeft het management nog stappen ondernomen om zijn personeel onder de knoet te houden, zo stellen de werknemers. Het bedrijf installeerde een trackingtool op de webbrowsers van het personeel en stelde een consultancybedrijf aan dat gekend staat voor vakbondsrepressie. Google ontkent deze aantijgingen.

Kritiek op Google toegenomen

Op vrijdag waren er al protesten aan het kantoor in San Francisco door het ontslag van Rebecca Rivers en Laurence Berland. Rivers had zich uitgelaten over Google’s samenwerking met de douane in de VS. Berland had dan weer kritiek op het beleid van YouTube tegen haatberichten.

Het personeel heeft de laatste jaren steeds vaker kritiek op het management van Google. Zo lag het bedrijf onder vuur voor zijn samenwerking met het leger en de makke reactie op klachten van ongewenste intimidatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20