Google moet zoekresultaten verwijderen wanneer gebruikers aantonen dat ze onjuist zijn, aldus het Europese Hof van Justitie

Europeanen kunnen Google ertoe dwingen om de zoekresultaten over hen te verwijderen als zij kunnen aantonen dat de getoonde informatie niet klopt.

Waarom is dit belangrijk?

Het recht om te worden vergeten is een recht voor EU-burgers om bepaalde gevoelige, verouderde of onjuiste informatie te laten verwijderen van het internet. In de praktijk wordt dit recht vooral ingezet om zoekresultaten te verwijderen. Echter is het voor zoekgiganten lastig om te bepalen wanneer ze informatie moeten laten staan - in het teken van vrijheid van meningsuiting - en wanneer ze het moeten verwijderen.

Het nieuws: Google moet onjuiste informatie verwijderen, zo oordeelde het hoogste gerechtshof van de EU op donderdag. 

  • De zaak kwam voort uit een klacht die bij het hoogste Duitse gerechtshof was ingediend door twee managers van een groep investeringsmaatschappijen. Die vroegen Google om zoekresultaten op basis van hun naam te verwijderen, die verwezen naar artikelen waarin kritiek werd geuit op het investeringsmodel van de groep. Volgens de Duitsers bevatten die artikelen onjuiste beweringen.
  • Ook wilden zij dat de zoekgigant foto’s van hen uit de zoekresultaten verwijderde.
  • Google weigerde echter hierop in te gaan en beargumenteerde niet te weten of de informatie in de artikelen wel of niet juist was. De zoekresultaten bleven dus staan. 
  • Maar het Europese Hof van Justitie was het daar niet mee eens en zei dat als iemand relevant en voldoende bewijs aandraagt waaruit de “kennelijke onjuistheid” van de informatie blijkt, de zoekmachine het verzoek moet inwilligen.
  • “We verwelkomen de beslissing, en we zullen nu de tekst van de beslissing van het Hof van Justitie bestuderen”, zei een woordvoerder van Google in een verklaring aan POLITICO.
  • Dat Google niet zomaar zoekresultaten verwijdert, heeft een goede reden. Het bedrijf wil op die manier voorkomen dat resultaten onterecht worden verwijderd, wat een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting. 

Recht om te worden vergeten: Europeanen hebben het recht om aan bedrijven zoals Google te vragen om links naar verouderde of beschamende informatie over zichzelf te verwijderen. “Het recht om te worden vergeten.”

  • Google heeft tot nu toe al ruim 5 miljoen weblinks verwijderd sinds het in 2014 is begonnen met het verwijderen van persoonlijke informatie.
  • Dat blijkt uit het transparantierapport van het bedrijf.
  • De zoekgigant heeft ook in mei een speciale “transparantietool” aangekondigd. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijker hun persoonlijke informatie uit zoekopdrachten verwijderen.
  • Google benadrukte echter dat de tool niet ontworpen is om de algemene webinhoud te censureren.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.