Google laat je voortaan gemakkelijker persoonlijke informatie uit zoekopdrachten verwijderen

Google experimenteert met een nieuwe privacyfunctie waarmee gebruikers gemakkelijker hun persoonlijke informatie uit zoekopdrachten kunnen verwijderen. De tool werd eerder dit jaar in mei aangekondigd. 

De nieuwe tool van de zoekgigant, genaamd “Resultaten over jou”, is bedoeld om het proces van het verwijderen van zoekresultaten, die persoonlijke identificeerbare informatie bevatten, te vereenvoudigen.

Google had al een manier om zoekresultaten te verwijderen, echter was het systeem voor veel mensen niet toegankelijk. Gebruikers moesten eerst naar de ondersteuningspagina van de zoekmachine gaan en daar een ingewikkeld formulier invullen, samen met de URL waar de gevoelige informatie was te vinden. Met de nieuwe tool kunnen gebruikers nu rechtstreeks een verzoek indienen vanaf de betreffende pagina zelf. 

Google benadrukte dat de tool niet ontworpen is om de algemene webinhoud te censureren. Ook werkt de tool momenteel enkel in Google-apps, zoals Chrome.

Gegevens verdwijnen niet van het internet

“We zullen niet zomaar alle zoekresultaten verwijderen. Wanneer we een verwijderingsverzoek ontvangen, evalueren we eerst alle inhoud op een webpagina om ervoor te zorgen dat we de beschikbaarheid van andere informatie, zoals informatie in nieuwsartikelen, niet beperken”, aldus Google in een verklaring. 

“En natuurlijk, wanneer Google Search persoonlijke gegevens verwijdert, zijn ze niet permanent van het internet verdwenen. In dat geval kan een individu beter persoonlijk contact opnemen met de betreffende site”. 

Eerder dit jaar heeft Google zijn beleid rond het verwijderen van persoonlijk identificeerbare informatie versoepeld. Volgens de oude regels kon je enkel je persoonlijke contactinformatie uit de zoekresultaten laten verwijderen in geval doxing. Dat is een handeling waarbij identificerende informatie over iemand online wordt onthuld, zoals zijn of haar echte naam, woonadres, werkplek, telefoon, financiële en andere persoonlijke informatie. Die informatie wordt dan openbaar gemaakt, zonder toestemming van het slachtoffer.

Met de release van de nieuwe tool is ook het proces voor het verwijderen van persoonlijke informatie versoepeld. Zolang informatie niet “van openbaar belang wordt geacht”, moet het uit de resultaten worden verwijderd, zegt de zoekgigant.

(bg)

Meer