“Iemand is onderweg”: Google Maps en TikTok veranderen de oorlogsvoering

In oorlogstijd wordt veel gesproken over propaganda en desinformatie. Maar wat opvalt in de oorlog in Oekraïne is de overvloed aan informatie. Meer dan ooit in de geschiedenis kunnen we de gebeurtenissen in Oekraïne volgen, dankzij vrij toegankelijke, real-time bronnen.

Waarom is dit belangrijk?

Veel van de informatie die we over de oorlog krijgen is niet langer het werk van spionnen of satellieten. Ze bereikt ons in real-time via open-access bronnen. Een fenomeen dat het verloop van deze oorlog ingrijpend verandert. Internet en technologie verdrijven de "mist rond de oorlog", de militaire term voor de onzekerheid die een conflict altijd omgeeft.
https://twitter.com/ArmsControlWonk/status/1496657816740036616

Jeffrey Lewis, een open source expert, tweette op 24 februari om 3.15 uur 's ochtends dat hij een file aan de Russische grens met Oekraïne zag terwijl hij op Google Maps keek. "Iemand is onderweg”, schreef hij. Het waren de Russen.

Twee weken na de start van de invasie telt de Wikipedia-pagina over de Russisch-Oekraïense oorlog al 26.000 woorden en bijna 500 referentiepagina's. Wie het wil lezen is al snel 2 uur kwijt

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer