Google gebruikt foutief foto van Zwitserse ingenieur voor Wikipedia-artikel over beruchte Bulgaarse moordenaar

De Zwitserse software-ingenieur Hristo Georgiev liet zich – gezien de geleden imagoschade – redelijk lichthartig over het voorval uit op z’n blog.

Waarom is dit belangrijk?

Onze online identiteit - en de verwerking ervan in de malle maalstroom van de Google-algoritmes - bepaalt meer en meer wie we zijn voor de buitenwereld. Dat kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben als de informatie die de algoritmes over ons genereren foutief is. Denk aan een potentiële werkgever die je naam googelt… en op de Wikipedia-pagina van een seriemoordenaar stuit.

In het nieuws: Een Googlealgoritme is verantwoordelijk geweest voor het door elkaar halen van een software-ingenieur uit Zwitserland en een beruchte Bulgaarse seriemoordenaar bijgenaamd ‘De Sadist’. 

  • De algoritmen namen per vergissing een foto van ingenieur Hristo Georgiev en plaatsten die in een Engelstalig Wikipedia-artikel voor Hristo Georgiev, “een Bulgaarse verkrachter en seriemoordenaar die tussen 1974 en 1980 vijf mensen, voornamelijk vrouwen, vermoordde”.
  • De twee delen natuurlijk voor- en familienaam, maar daar houdt de vergelijking op.

Op de koop toe“. De software-ingenieur leek het nieuws “op de koop toe” te nemen, schrijft de financiële blog ZeroHedge.

De ingenieur wijdde er een blogpost aan met de titel “Google heeft me in een seriemoordenaar veranderd”:

  • “Toen ik vandaag door mijn inbox scrolde, stuitte ik op een e-mail van een voormalige collega van mij die me wilde informeren dat een Google-zoekopdracht naar mij een foto van mezelf oplevert die gelinkt is aan een Wikipedia-artikel over een seriemoordenaar die toevallig dezelfde naam heeft als de mijne,” schreef hij. 
  • “Ik dook snel mijn browser uit, opende Google en typte mijn naam in. En inderdaad, mijn foto verscheen boven een beschrijving van een Bulgaarse seriemoordenaar,” aldus zijn blog. 
  • “Mijn eerste reactie was dat iemand me in de maling wilde nemen, maar na het openen van het Wikipedia-artikel zelf, bleek dat er helemaal geen foto van mij bij stond.”

Georgiev concludeerde:

  • “Het blijkt dat het kennisgrafiekalgoritme van Google mijn foto op de een of andere manier ten onrechte in verband heeft gebracht met het Wikipedia-artikel over de seriemoordenaar.”
    • Wat ook vreemd is “omdat mijn naam helemaal niet speciaal of uniek is; er zijn letterlijk honderden andere mensen met mijn naam, en ondanks dat werd mijn persoonlijke foto geassocieerd met een seriemoordenaar. Ik kan mezelf niet echt uitleggen hoe dit is gebeurd, maar het is vreemd.”

Enkele dagen later meldde de technicus dat het probleem was verholpen (zie hieronder, red.). (mah)

Meer