Apple en Google laten stemadviesapp Navalny vallen na druk van Kremlin

De Russische parlementsverkiezingen zijn amper van start gegaan, of de inwoners van het gigantische land kunnen een app die stemadvies geeft al niet meer downloaden. De app werd namelijk ontwikkeld door oppositieleider en Poetincriticus Navalny, die gevangen zit in een strafkamp. Op verzoek van het Kremlin hebben techgiganten Apple en Google de applicatie uit hun downloadwinkels verwijderd. Volgens medewerkers van Navalny heeft het Kremlin ermee gedreigd medewerkers van de twee multinationals op te pakken.

Waarom is dit belangrijk?

Deze maatregel is tot nu toe de grootste concessie van westerse techbedrijven aan de steeds strengere censuureisen van het Kremlin wat betreft online content. President Vladimir Poetin heeft gezegd dat het internet de samenleving "van binnenuit kan doen instorten" als het zich niet "onderwerpt aan formele wettelijke regels en de morele wetten van de samenleving". In feite is het gewoon een rechtvaardiging om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen.

Google’s Play Store en Apple’s App Store blokkeerden op vrijdagochtend verdere downloads van de Navalny-app in Rusland na “meerdere wettelijke eisen, geen verzoeken” van de Russische communicatietoezichthouder en wetshandhaving. Dat meldt een bron van de Financial Times.

Gewapende mannen

De persoon die dicht bij de situatie stond, zei ook dat Google-medewerkers publiekelijk en privé waren bedreigd met strafrechtelijke vervolging als het bedrijf niet zou ingaan op het verzoek van het Kremlin om de app te verwijderen.

De medewerkers zeiden dat gewapende mannen, waarvan het personeel dacht dat het politieagenten waren, maandag enkele uren in de kantoren van Google in Moskou hebben doorgebracht.

Dinsdag liet de Russische deurwaardersdienst weten dat zijn agenten bij de bedrijven op bezoek waren geweest bij om te eisen dat ze zouden voldoen aan de uitspraak van een rechtbank in Moskou; de app diende geschrapt omdat Navalny’s stichting een “extremistische organisatie” was.

De persoon was van mening dat bedreigingen aan het adres van het personeel van deze aard ongekend waren, en zei dat het “nog nooit zo erg was geweest”, aldus de FT.

Apple en Google weigerden vrijdag allebei commentaar te geven.

“Gezwicht voor de chantage van het Kremlin”

Leonid Volkov, stafchef van Navalny, zei dat de Amerikaanse techbedrijven waren “gezwicht voor de chantage van het Kremlin”.

“Dit is een cruciaal moment voor Rusland. Het lijkt erop dat grote techbedrijven nog nauwer gaan samenwerken met de repressieve autoriteiten”, aldus Alena Epifanova, onderzoeker bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in Berlijn.

Anticorruptie-activist

Anticorruptie-activist Navalny werd in januari gearresteerd toen hij terugkeerde naar Rusland vanuit Duitsland, waar hij was behandeld voor een zenuwgasvergiftiging waarvan hij Poetin beschuldigt.

Nadat Navalny’s aanhangers in tientallen steden in het hele land protesten hadden georganiseerd, reageerde Rusland met een ongekend harde aanpak van dissidente meningen, waardoor de meeste van zijn belangrijkste bondgenoten in ballingschap moesten gaan.

Dmitry Peskov, de woordvoerder van Poetin, vertelde verslaggevers dat het Kremlin het besluit van de techorganisaties verwelkomde. “Deze app is illegaal op het grondgebied van ons land,” zei Peskov, volgens het persbureau Interfax.

De maatregel geeft aan dat het Kremlin vastbesloten is om het internet te blokkeren voor dissidenten, in het licht van de drie dagen durende stemming in het land. Naar verwachting zal Poetins Verenigd Rusland de verkiezingen gemakkelijk winnen, ondanks de toenemende ontevredenheid over de dalende levensstandaard.

(lb, mh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20