Rusland blokkeert website van oppositieleider Navalny in aanloop parlementsverkiezingen

Rusland heeft maandag websites gelinkt aan Kremlin­criticus Aleksej Navalny en andere oppositieleden geblokkeerd in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september. Volgens de Russische internetwaakhond verspreiden de sites “extremistische” en verboden propaganda.

Waarom is dit belangrijk?

Het Kremlin voert de druk op tegen de oppositie, onafhankelijke journalisten en mensenrechtenactivisten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen die in september plaatsvinden.

Roskomnadzor, de Russische mediatoezichthouder, heeft in totaal 49 websites geblokkeerd, waaronder die van de gevangengenomen Navalny zelf. Ook de website van Leonid Volkov, de rechterhand van Navalny, werd maandag offline gehaald. 

Ivan Zhdanov, een nauwe bondgenoot van Navalny, schreef op Instagram dat het team niet verbaasd was dat de websites werden geblokkeerd. Hij drong er bij aanhangers op aan om het team van Navalny en zijn leden te volgen op sociale media, “waar het moeilijker is om ons te blokkeren”. 

Het team van Navalny zei op sociale media te verwachten dat ook hun zogenoemde “slimme stemwebsite”, die Russen adviseert hoe ze in september kunnen stemmen om kandidaten van Poetins partij Verenigd Rusland af te zetten, spoedig een doelwit zou worden. 

​​”Extremistisch

Vorige maand bestempelde een rechtbank in Moskou de organisaties van de Kremlincriticus als “extremistisch”. President Vladimir Poetin kondigde bovendien een wet af die medewerkers van deze organisaties verbiedt aan verkiezingen deel te nemen.

In januari werd Navalny gearresteerd toen hij terugkeerde uit Duitsland, waar hij vijf maanden had doorgebracht om te herstellen van een vergiftiging met het zenuwgas Novichok. Hij werd bij aankomst in zijn thuisland onmiddellijk voor het gerecht gedaagd voor het overtreden van een voorwaardelijke straf die voortvloeide uit een veroordeling wegens verduistering in 2014, die volgens hem politiek gemotiveerd was. Hij werd veroordeeld tot het uitzitten van de rest van een straf van twee en een half jaar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20