De Golfstaat Oman introduceert vandaag een voor het land nieuw type belasting: een btw-tarief van 5 procent op verkochte goederen en diensten. De verbruiksbelasting moet de staatskas meer geld opleveren.
Bij een belasting op de toegevoegde waarde, kortweg btw, betaalt de eindgebruiker een procentuele belasting bij de aankoop van een goed of de vergoeding voor een dienst. Het gaat dus om een onmiddellijk te betalen consumptiebelasting, en bijvoorbeeld niet om een belasting op basis van je inkomen. In Europa vinden we btw doodnormaal en kennen we verscheidene tarieven, maar in Oman wordt het fiscale systeem vandaag voor het eerst ingevoerd.
De Golfstaat begint er wel voorzichtig mee en start met een tarief van 5 procent, tegenover het standaardtarief van 21 procent bij ons. Een te bruuske introductie zou tot hoge inflatie, een grote stijging van het algemene prijspeil, kunnen leiden. Om de onvermijdelijke opwaartse prijzenschok voor de bevolking verder te dempen, verruimde de regering van sultan Haitham het aantal uitzonderingen voor voedingsproducten op het laatste moment nog fors, van 93 naar 488 vrijgestelde producten. Daarnaast belooft de regering voor de financieel zwakste gezinnen de meerprijs voor brandstof, elektriciteit en water te zullen compenseren met hogere subsidies.
De nieuwe belasting heeft alles te maken met het gat in de begroting. Oman keek vorig jaar tegen een begrotingstekort van bijna 20 procent van zijn bruto binnenlands product aan, als gevolg van de coronapandemie en van tegenvallende olieprijzen. De verwachting van economen is dat de nieuwe belasting het begrotingstekort zal doen slinken tot zowat 6,5 procent van het bbp. De invoering is wel niet zonder risico, want de hogere prijzen zouden het nog schuchtere economisch herstel kunnen fnuiken.
Regionale trend
Oman is het vierde land van de Gulf Cooperation Council dat de btw invoert na een akkoord daarover in 2016. Tot de GCC behoren zes olie-exporterende landen: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder introduceerden ook Bahrein, Saoedi-Arabië en de Emiraten de belasting.
De GCC denkt dat verbruiksbelastingen zoals btw de fiscale inkomsten op lange termijn kunnen diversifiëren, zodat ze minder afhankelijk zijn van oliebelastingen. Elk land van het startende kwartet begon met het voorzichtige tarief van 5 procent, maar inmiddels heeft Saoedi-Arabië zijn btw-tarief al opgetrokken tot 15 procent. (mah)
Lees ook: