Tijdelijk geen btw op coronavaccins

Europese lidstaten zijn tot 1 januari 2023 niet verplicht om btw te heffen op COVID-19-vaccins en testkits. Om de vaccins betaalbaar te houden hebben de lidstaten een tijdelijke wijziging van de EU-regels voor belasting op de toegevoegde waarde goedgekeurd. 

EU-landen mogen ook ook een laag tarief hanteren voor alle diensten en tests die nauw verbonden zijn aan coronavaccins. De tijdelijke regels gelden enkel voor vaccins die door de Europese Commissie zijn goedgekeurd en voor testkits die voldoen aan de EU-wetgeving.

De beslissing volgt op de vrijstelling van btw, die al sinds dit voorjaar geldt voor de medische benodigdheden voor de bestrijding van het coronavirus.

Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie, juicht de beslissing van de lidstaten toe: ‘Dit zorgt ervoor dat vaccins tegen het coronavirus in de hele EU vrij van btw kunnen worden verkregen. Het zal helpen om zowel vaccins als testkits goedkoper te maken. De succesvolle uitrol van deze vaccins is cruciaal voor Europa om uit de schaduw van de pandemie te komen’, reageerde hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20