Goldman Sachs verwacht dat de koers van Bitcoin kan stijgen tot 100.000 dollar

Na in december te zijn gestegen tot 69.000 dollar is de waarde van Bitcoin intussen gezakt tot 43.000 dollar. Maar volgens Goldman Sachs kan de grootste cryptomunt op de markt de komende vijf jaar de symbolische kaap van 100.000 dollar ronden. Een bescheidener schatting dan andere analisten.

“Wij denken dat het marktaandeel van Bitcoin hoogstwaarschijnlijk in de loop van de tijd zal toenemen, in lijn met de bredere adoptie van digitale activa,” zei Zach Pandl, specialist in wereldwijde valutahandel en opkomende markten, bij Goldman Sachs, in een rapport dat CNN Business kon inkijken.

Volgens Pandl zal Bitcoin geleidelijk het marktaandeel van goud overnemen als “store of value”. Dit zijn zaken als goud, Bitcoin, of andere activa en producten waarvan de waarde over een lange periode theoretisch niet veel zou mogen dalen. BTC heeft nu een aandeel van zo’n 20 procent binnen die markt.

Pandl verwacht dat dat aandeel in de toekomst zal toenemen tot 50 procent. Elk jaar zal de cryptomunt dan tussen 17 en 18 procent winnen en binnen vijf jaar de kaap 100.000 dollar ronden. Hij baseert zijn raming op een vergelijking met goud, zegt hij, die helpt de parameters vast te stellen voor het inschatten van toekomstige resultaten.

Als Bitcoin als een “store of value” wordt beschouwd, zou het zich op de markt inderdaad op dezelfde manier moeten gedragen als goud, wanneer bijvoorbeeld de inflatie stijgt of de dollar terrein verliest. De nieuwe generatie beleggers voelt zich waarschijnlijk meer aangetrokken tot BTC dan tot goud, zoals Jeremy Siegel, professor aan de gerenommeerde Wharton School of Business in de VS, opmerkt.

Volatiliteit

Cryptomunten gaan weliswaar gepaard met een hoge volatiliteit. Veel munten hebben een goed jaar achter de rug, maar er waren toch heel wat opwaartse en neerwaartste bewegingen. Op basis van die volatiliteit kunnen we de digitale munten beter vergelijken met aandelen dan met echte valuta, zo analyseren de Amerikaanse media.

Maar steeds meer grote beleggers beginnen in te zetten op Bitcoin, zoals Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones of George Soros. Niet te vergeten dat het voor particuliere beleggers steeds gemakkelijker wordt om mee te doen. De SEC (de Amerikaanse autoriteit die de aandelenmarkten controleert en reguleert) heeft bijvoorbeeld een ETF (exchange traded fund) toegelaten die BTC-futures volgt.

100.000 dollar of meer?

Eerder deze week schreven we al dat de president van het dictatoriale ‘Bitcoinland’ El Salvador, Nayib Bukele, verwacht dat de cryptomunt al dit jaar 100.000 dollar zal waard zijn. Maar dit was duidelijk een verklaring uit eigen belang.

Andere, neutralere spelers, zoals Mike McGlone, een grondstoffenexpert bij het persbureau Bloomberg, zagen Bitcoin in augustus rustig in een rechte lijn naar 100.000 dollar stijgen. In november kwam er echter een einde aan de hausse. Sindsdien gaat de koers op en neer. Maar in een nieuw Bloomberg-rapport staat dat Bitcoin 100.000 dollar zal bereiken.

“De grondstoffenpiek en de lagere langetermijnrendementen op schatkistpapier wijzen op risico’s van hernieuwde deflatoire krachten in 2022, met positieve gevolgen voor Bitcoin en goud”, zei McGlone op Twitter. Dit is hetzelfde argument als Goldman Sachs: in tijden van inflatie en het drukken van geld door centrale banken, wordt Bitcoin gezien als een veilige haven, net als goud.

Cryptocurrency-expert Gwen Busseniers, door ons geïnterviewd, ziet de koers van Bitcoin ook stijgen tot 100.000 en zelfs 300.000 dollar dankzij ETF’s.

In september zei de bekende investeerder Cathie Wood dat Bitcoin in vijf jaar tijd 500.000 dollar zou bereiken. Anderen, zoals de Bank of England, geloven dat Bitcoin op een dag waardeloos zal zijn.

De raming van Goldman Sachs lijkt dus tot de meest terughoudende te behoren, en wie weet, misschien tot de meest realistische?

(ns, lb)

Meer