Goldman Sachs verlaat nu ook Rusland: is hiermee de Wall Street-exodus ingezet?

Vandaag kondigde de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs aan zijn activiteiten in Rusland te staken.

Goldman Sachs is zijn activiteiten in Rusland aan het afbouwen in overeenstemming met de wettelijke en vergunningsvereisten”, liet de firma in een verklaring optekenen. “Wij richten ons op het ondersteunen van onze klanten over de hele wereld om bestaande verplichtingen in de markt te beheren of af te sluiten en het welzijn van ons personeel te waarborgen.”

Een bron die met de situatie bekend is, zei dat Goldman Sachs zijn activiteiten zou inperken in plaats van er onmiddellijk uit te stappen, schrijft persagentschap Reuters. Het verlies door de exit zou ‘immaterieel’ zijn, voegde de bron eraan toe.

Aanleiding voor het besluit was uiteraard het uitbreken van de oorlog in Oekraïne twee weken geleden. Begin maart was Goldman Sachs al begonnen met de overplaatsing van een deel van zijn in Moskou gevestigde personeel naar Dubai. Dit als antwoord op verzoeken van sommige van zijn Russische werknemers om elders te werken.

De Russische markt vertegenwoordigt geen significant deel van de wereldwijde bankactiviteiten van Goldman Sachs, merkt financiële nieuwsdienst Bloomberg op. Eind 2021 bedroeg de risicopositie van de onderneming in Rusland 650 miljoen dollar, waarvan het grootste deel verband hield met vorderingen van particuliere spelers en kredietnemers.

Volgt de rest van Wall Street?

Goldman Sachs is de eerste grote bank op Wall Street die aankondigt zijn filialen in Rusland op te doeken.

Citigroup, de grootste Amerikaanse bank in Rusland, zei woensdag dat het zijn activiteiten in het land aan het herzien was. De financiële instelling had vorig jaar al aangegeven haar retailbanking-activiteiten in Rusland te willen verkopen. Totdat een koper is gevonden of een besluit is genomen om het bedrijf te sluiten, “exploiteren wij dit bedrijf op een beperktere basis gezien de huidige omstandigheden en verplichtingen”, aldus Edward Skyler, hoofd public affairs van de bank.

JP Morgan heeft geen commentaar gegeven op zijn blootstelling aan Rusland of zijn plannen voor zijn Russische activiteiten.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.