Goldman Sachs: S&P 500 kan nog eens 6 procent dalen bij “rechtstreeks conflict” in Oekraïne

De S&P 500 kan nog eens 6 procent dalen ten opzichte van het niveau van maandag als er een rechtstreeks conflict uitbreekt tussen Oekraïne en Rusland. Met name de financiële sancties die westerse regeringen opleggen aan Rusland, zullen de belegger hard in de portemonnee treffen. Dat stelt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs in een maandag gepubliceerde notitie.

Waarom is dit belangrijk?

Maandag erkende de Russische president Vladimir Poetin formeel twee regio’s in Oost-Oekraïne die in handen zijn van pro-Russische rebellen. Hij gaf ook de opdracht aan Russische troepen die regio’s binnen te trekken. Sajid Javid, een Britse minister, stelde vandaag daarom onomwonden dat "de invasie van Oekraïne is begonnen". Marktanalisten vinden het nog steeds moeilijk te voorspellen wat er precies met de financiële markten kan gebeuren als Rusland probeert Oekraïne volledig te bezetten.

Analisten van Goldman zeiden maandag in een notitie dat de S&P 500-aandelenindex 6,2 procent zou kunnen kelderen bij een scenario waarin de spanningen verder oplaaien en er een “regelrecht conflict” uitbreekt. Dat bericht de zakensite Business Insider.

Zo’n daling zou de uit blue chip-aandelen bestaande Amerikaanse index ver in het zogenaamde correctiegebied brengen. Dat gebied wordt gedefinieerd als een daling van minimaal 10 procent vanaf het meest recente hoogtepunt.

De index was in 2022 bij het sluiten van de markt op vrijdag al met 8,8 procent gedaald. Toen wogen de plannen van de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, om de rente te verhogen op de aandelen.

“(…) Als we naar een regelrecht conflictscenario gaan, in combinatie met bestraffende sancties, zou de opgebouwde politieke risicopremie zeer waarschijnlijk verder toenemen”, schreven de analisten, geleid door Dominic Wilson.

Onzekerheid

Bij een toch al troebele marktsituatie heeft de Russisch-Oekraïense crisis beleggers nog meer onzekerheid gebracht. Aandelen zijn sterk gedaald en obligaties zijn gestegen: risicovolle activa werden dus verkocht ten voordele van veiligere.

Goldman schatte dat WTI-olie, de Amerikaanse referentieprijs, 13,4 procent hoger zou kunnen schieten als het conflict escaleert, gezien het belang van Rusland en Oekraïne voor de wereldwijde energiemarkten. WTI steeg vandaag met ongeveer 3,1 procent tot 93,91 dollar per vat.

De voornamelijk uit techaandelen bestaande Nasdaq-index zou 9,6 procent kunnen zakken en de Europese Stoxx 600 zou met 9,3 procent kunnen dalen, menen de analisten.

Goldman kwam tot deze voorspellingen door goed de weerslag van momenten waarop de spanningen oplaaiden te observeren op de markten. En door te meten hoe gevoelig wereldwijde activa zijn geweest voor veranderingen in de Russische roebel. De analisten van de wereldwijd opererende investeringsbank schatten dat de roebel 10 procent kan kelderen ten opzichte van de dollar als het conflict verergert.

Solzjenitsyn

Analisten vinden het nog steeds moeilijk te voorspellen wat er precies met de financiële markten kan gebeuren als Rusland probeert Oekraïne volledig te bezetten; iets wat Poetin volgens Amerikaanse bestuurders wel degelijk van plan is.

Volgens een artikel uit The Atlantic ten tijde van de annexatie van de Krim beroept Poetin zich op het “Rebuilding Russia”-essay van auteur en Sovjet-dissident Aleksandr Solzjenitsyn. Deze bekritiseerde het “lukrake grensbeleid” van de Sovjetregering, dat volgens hem het traditionele gebied van de Russische natie opdeelde. Hij pleitte voor een “Russische Unie” die Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en de etnisch Russische delen van Kazachstan omvatte.

(lp)

Meer