Olieprijzen stijgen door conflict in Oekraïne en vastgelopen atoomdeal met Iran

De prijs van een vat ruwe olie is maandagochtend opnieuw op weg naar de 100 dollar dankzij geopolitieke spanningen.

Vooral in de Aziatische handel was er nervositeit over het escalerende conflict in Oekraïne en de falende pogingen om een nieuw nucleair akkoord met Iran op te tekenen. Dat weerspiegelde zich vooral in de prijs van ruwe olie.

De West Texas Intermediate, een soort benchmark voor aardolie, steeg vanochtend met 2 procent nadat de index al enkele dagen een dalende trend noteerde. Op het moment van schrijven kost een vat ruwe olie ongeveer zo’n 90,8 dollar. Een week geleden stond die prijs nog op 95,46 dollar.

Artillerievuur in Oekraïne

Wellicht begint de prijs van olie opnieuw te stijgen nadat dit weekend duidelijk werd dat een Russische invasie van Oekraïne volgens Amerikaanse bronnen steeds dichterbij komt. Moskou ontkent nog steeds dat het plannen heeft om zijn buurland binnen te vallen, hoewel het land zijn troepenmacht aan de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne blijft opbouwen. 

Ondertussen wordt er artillerievuur gerapporteerd nabij de zelfuitgeroepen onafhankelijke Volksrepublieken Luhansk, hoewel nog niet precies duidelijk is welke partijen exact betrokken zijn bij de gevechten.

Laatste kans om atoomdeal met Iran te redden

Een tweede factor die de olieprijzen beïnvloedt, zijn de aanhoudende onderhandelingen in Wenen om de atoomdeal met Iran nieuw leven in te blazen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wees er al eens op dat die onderhandelingen cruciaal zullen zijn om de deal te redden, bericht persbureau Bloomberg. Een akkoord met Iran zou wellicht zorgen voor een vers aanbod van ruwe olie voor het westen.

Olie steeg de afgelopen weken naar zijn hoogste prijsniveau sinds 2014 door een fors stijgende globale vraag, plotse onderbrekingen in het aanbod en afnemende voorraden. De Amerikaanse investeringsbank JP Morgan voorziet dat de prijzen van olie zullen toenemen tot meer dan 150 dollar per vat. Dat zou bovendien de globale stijging van inflatiecijfers wel eens verder kunnen aanwakkeren, schrijft Bloomberg.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20