Olieprijzen stijgen tot hoogste niveau sinds 2014, olieproducerende landen bespreken deze week beleid

De prijs per vat ruwe olie is maandag gestegen tot boven de 87 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 2014. De belangrijkste olieproducerende landen komen deze week samen om hun productie te bespreken.

De olieprijzen staan maandag op het hoogste punt sinds 2014. Ruwe Amerikaanse olie steeg tot een prijs van 87,97 dollar per vat, Bent-olie bereikte een piek van 91,21 dollar per vat.

“Gebrek aan actie”

De belangrijkste olieproducerende landen ter wereld (OPEC+) komen woensdag bijeen om een verdere verhoging van de olieproductie te bespreken. De prijzen voor ruwe olie staan momenteel onder invloed van geopolitieke spanningen en hebben een hoogtepunt in zeven jaar hebben bereikt.

Verwacht wordt dat de groep de olieproductie in maart met 400.000 vaten per dag zal verhogen.

“De ondermaatse prestaties en het gebrek aan actie van de OPEC+ ondersteunen de gestegen olieprijzen omdat de groep honderdduizenden vaten te weinig heeft geproduceerd ten opzichte van de aangekondigde productiedoelstellingen”, aldus Louise Dickson, analist bij Rystad Energy, aan AFP.

De groep “heeft zich verbonden tot een passieve rol in het gesprek ondanks externe druk, voornamelijk van de VS, om de productie te verhogen en de brandstofprijzen te verlagen,” voegde zij eraan toe.

Sancties

De vraag is hoe de oliemarkt dit jaar verder beïnvloed zal worden door de spanningen in Oekraïne. Het lijdt geen twijfel dat de Russische export van olie en gas verder wordt geraakt bij een escalatie van het conflict.

De Verenigde Staten hebben zondag weeral nieuwe en “verwoestende” economische sancties tegen Rusland afgekondigd, nu ze hun inspanningen opvoeren om een eventuele invasie van Oekraïne af te schrikken.

De vrees voor een op handen zijnde invasie is de afgelopen dagen toegenomen, ondanks ontkenningen van Moskou en pleidooien van de Oekraïense president om geen “paniek” te zaaien over de massale Russische militaire opbouw aan de grens.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.