Goldman Sachs overtreft alle verwachtingen in het tweede kwartaal

Goldman Sachs had een beter dan verwacht tweede kwartaal en rapporteerde een winst van 2,4 miljard dollar. Maar net als andere grote banken zet het zich schrap voor een golf van wanbetalingen op leningen.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs mocht woensdag een omzetstijging aankondigen van maar liefst 41 procent. De omzet van 13,3 miljard dollar was ruim 3,5 miljard dollar hoger dan op voorhand geschat werd. 

Het Wall Street-instituut profiteerde van de snel herstellende aandelenmarkten, en van enkele welgemikte investeringen. Het aandeel schoot voor de opening van de Amerikaanse aandelenmarkten al 4 procent naar omhoog. 

Grootkapitaal en kleinhandel

Concurrenten JP Morgan, Citibank en Wells Fargo hadden nochtans een minder goed kwartaal achter de rug. De drie banken zagen hun winsten verkleinen, Well Fargo noteerde zelfs zijn eerste verlies sinds de crisis van 2008. Volgens analisten duidt dat verschil aan wie profiteert van de coronacrisis, en wie het slachtoffer ervan is.

De aandelenmarkten zetten de laatste weken record na record neer en zijn grotendeels hersteld van de coronashock, en beursgenoteerde bedrijven halen recordbedragen op de kapitaalmarkten op. Goldman Sachs staat bekend als dé bank van het grootkapitaal.

Ondertussen blijft de werkloosheid hoog, en stapelen de faillissementen zich op. Dat raakt vooral kleine en middelgrote bedrijven, de doelgroep van voornamelijk Wells Fargo. Ook JP Morgan en Citibank tellen meer kleinhandelszaken onder hun klanten dan Goldman Sachs. 

De grote Amerikaanse banken erkennen ook het gevaar in de nabije toekomst: de drie concurrenten van Goldman zetten gezamenlijk 28 miljard dollar opzij om de golf van wanbetalingen op leningen als gevolg van de pandemie te breken. Goldmans Sachs maakte vandaag bekend dat het 1,6 miljard dollar wegzet voor het geval dat er klanten in gebreke blijven. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20