Investeringsbank Goldman Sachs liet in een recent gepubliceerde nota haar licht schijnen over cryptomunten als belegging. Mogen we Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) intussen als solide activa beschouwen, of niet?
Dit is wat de analisten lieten optekenen aan CNBC:
‘Ether waarschijnlijke kandidaat om Bitcoin te onttronen’
- Grondstoffenanalist Mikhail Sprogis en Jeff Currie, wereldwijd hoofd van grondstoffenonderzoek, zeggen dat ze geloven dat cryptocurrencies kunnen fungeren als opslagplaatsen van waarde. Op één voorwaarde: dat ze voor andere dingen worden gebruikt in het echte leven, die zowel waarde creëren als de koersschommelingen milderen.
- ‘Veel beleggers zien Bitcoin nu als een digitale opslagplaats van waarde, vergelijkbaar met goud, huizen of goede wijn,’ schreven Sprogis en Currie in de nota. ‘Maar alle echte opslagplaatsen van waarde in de geschiedenis hebben ofwel inkomen of nut geleverd, en Bitcoin biedt momenteel geen inkomen en slechts zeer bescheiden nut.’
- Sprogis en Currie menen dat andere cryptocurrencies beter gepositioneerd zijn om de dominante digitale opslagplaats van waarde te worden. ‘We zien een grote kans dat BTC uiteindelijk zal onttroond worden als dominante digitale opslagplaats van waarde door een andere cryptocurrency met een groter praktisch gebruik en technologische wendbaarheid,’ schreven de analisten. ‘Ether lijkt vandaag de meest waarschijnlijke kandidaat om de Bitcoin in te halen. Al is die uitkomst verre van zeker.’
‘Bitcoin is sterk merk’
- Zach Pandl, gespecialiseerd in opkomende markten, denkt dat Bitcoin potentieel heeft om door het grote publiek aanvaard te worden. Hij gaat zelfs zover dat hij de cryptomunt een plausibele opslag van waarde noemt voor ‘toekomstige generaties’.
- ‘BTC heeft een sterk merk, bovenop de andere eigenschappen, zoals veiligheid, privacy, overdraagbaarheid en haar digitale karakter,’ klinkt het.
‘Kiezen van winnende munt van cruciaal belang’
- Senior strateeg Christian Mueller-Glissmann merkt op dat de korte en volatiele geschiedenis van BTC het moeilijk maakt om in te schatten in hoeverre de munt een gunstige rol kan spelen in portefeuilles die verschillende assets tellen.
- ‘Institutionele vermogensbeheerders moeten de totale omvang en liquiditeit van cryptocurrencies in overweging nemen alvorens te investeren’, klinkt het.
- ‘De marktwaarde van wereldwijde financiële activa (aandelen en obligaties) bedraagt ruwweg 200 biljoen dollar. De marktwaarde van goud is bijna 11 biljoen dollar. Terwijl die van BTC slechts 700 miljard dollar is,’ aldus Mueller-Glissmann. ‘En met een veelheid aan andere, kleinere digitale munten die al bestaan en nog veel meer die mogelijk worden gelanceerd, is het kiezen van de winnende cryptocurrency van cruciaal belang.’
- Hij voegt eraan toe dat ‘de aankondiging van meer crypto-regulering, deels als gevolg van een gebrek aan transparantie en zorgen over de koolstofvoetafdruk van de mijnbouw, aanzienlijke onzekerheid creëert voor beleggers.’
Verdeeld
De financiële wereld lijkt stevig verdeeld in twee kampen: zij die bullish zijn wat cryptomunten aangaat, en zij die dat niet zijn. De volatiliteit die gepaard gaat met de meeste cryptovaluta’s, vooral Bitcoin, is een van de belangrijkste dingen die de meningen onder beleggers verdeelt.
De waarde van Bitcoin klom donderdag kortstondig weer boven de 40.000 dollar, een week nadat de prijs met 30 procent was gekelderd tot rond de 30.000 dollar.
(mah)
Lees ook: ‘Te vroeg om te zeggen of de Bitcoin-bubbel voorgoed is gebarsten’