Goldman Sachs: ‘Helft EU-bevolking gevaccineerd tegen mei’

Hoelang zal het volgend jaar duren vooraleer het grootste deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn tegen Covid-19? De studiedienst van Wall Street-bank Goldman Sachs maakt de tijdlijn.

De Goldman-economen, waaronder de Belg Daan Struyven, maken in een studie voor klanten hun inschatting door het productieplan van de vijf belangrijkste vaccinmakers (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Novavax en Johnson & Johnson) en de informatie over de bestellingen te combineren met de verwachte vraag naar het vaccin, op basis van consumenten-enquêtes. Dit komt als tijdlijn uit de bus:

  • Het Verenigd Koninkrijk zal het snelst de kaap van minstens 50 procent van de bevolking bereiken, in maart al.
  • De VS en Canada volgen in april, terwijl de Europese Unie, Japan en Australië volgens de prognoses in mei de helft van hun bevolking gevaccineerd zullen hebben.
  • Omdat de productie vanaf het tweede kwartaal overvloedig zal zijn, verwachten de Goldman-economen dat in de herfst van 2021 ongeveer 70 procent van de bevolking gevaccineerd zal zijn.
  • Kinderen onder 12 jaar zullen moeten wachten tot oktober 2021.

De economen concluderen dat de wijdverspreide immunisatie vanaf het tweede kwartaal de groeimotor van de wereldeconomie zal aanzwengelen.

Somber scenario

Het Goldman-onderzoek bestudeerde naast zijn basis-scenario ook een pessimistische variant, waarbij de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica) niet goedgekeurd raken, bijvoorbeeld omdat ze niet veilig genoeg zijn. Die beide kandidaat-vaccins zijn gebaseerd op de ‘virale vector’-technologie, een ander platform dan de RNA-aanpak waar de vaccin-ontwikkelaars van Pfizer en Moderna voor kozen (meer uitleg hier).

In dat geval zal het aanbod aan vaccins veel trager toenemen in de EU doorheen 2021, omdat Europa afhankelijker is van AstraZeneca en J&J dan pakweg de VS. De EU zou in het sombere scenario pas in juli 2021 de kaap van 50 procent halen.

Lees ook: Alles op schema om volgende maand te beginnen met vaccinatie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20