Golden Globes zetten vertraagd filmprijzenseizoen in

Zondag kunnen we de uitreiking van de Golden Globes in de Verenigde Staten volgen. Normaal worden vannacht de Oscars uitgereikt, maar die zijn met twee maanden vertraagd door de coronacrisis. Welke films zijn de grootste kanshebbers om in de prijzen te vallen?

Toen het coronavirus vorig jaar in maart lelijk huishield in het Westen, gingen bioscopen over de hele wereld dicht. Om films een eerlijke kans op een Oscar te geven, paste de Academy de timing van de prijsuitreikingen aan. Filmmaatschappijen stelden ook de grootste filmreleases van het jaar voor verschillende weken uit. Vandaag is het dan eindelijk tijd om het filmprijzenseizoen van start te laten gaan. De Golden Globes zullen vanavond eigenlijk de uitreiking van de vertraagde Oscars vervangen.

Er wordt verwacht dat de winnaars van de avond vooral producties van de streamingdiensten Netflix en Amazon Prime Video zullen zijn.

Best Motion Picture — Drama

De categorie die volgens waarnemers ook de meeste hints geeft voor de voorkeur van de Oscars telt vijf nominaties. Genomineerd zijn The Father, Mank, Nomadland, Promising Young Women en The Trial of the Chicago 7.

Hier wordt het overgewicht van Netflix in dit filmseizoen al snel duidelijk. Mank van David Fincher en The Trail of the Chicago 7 van Aaron Sorkin worden gedragen door het streamingplatform. Samen zijn ze goed voor zo’n 11 nominaties. Netflix heeft met zijn films in totaal maar liefst 22 nominaties en staat daarmee veruit aan de top.

De meeste kenners vermoeden dat Nomadland ofwel Chicago 7 het zullen halen. De expertise en krachtige stijl van Aaron Sorkin kunnen de nominatie mogelijks wel in het voordeel van Chicago 7 laten kantelen. De meer gedempte Nomadland van Chloé Zhao zal misschien net iets minder indruk maken.

Best Motion Picture – Musical or Comedy

In deze categorie zijn de films Borat Subsequent Moviefilm, Hamilton, Music, Palm Springs en The Prom genomineerd.

Vooral de nieuwe Boratfilm van Amazon Prime Video, een komedie en politieke satire met Oscar-allures, maakt realistisch gezien veel kans op de prijs. Maar ook de romantische komedie Palm Springs met Andy Samberg en Cristin Milioti is een favoriet van menige filmrecensent.

Best Performance by an Actor in a Motion Picture

Hoewel Anthony Hopkins een meesterlijke prestatie toonde in The Father en nog nooit een Globe mocht binnenslepen, verwachten de meesten dat de prijs naar Chadwick Boseman zal gaan.

Boseman overleed op 28 augustus 2020 onverwacht in zijn huis in Los Angeles. Zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom, een dramafilm over blueszangeres Ma Rainey, zal zijn laatste verschijning op het witte doek zijn. De film is tevens een Netflix-productie.

Best Performance by an Actress in a Motion Picture

De prijs voor de beste vrouwelijke acteur zal vermoedelijk een spannende wedstrijd worden tussen Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Carey Mulligan (Promising Young Woman) en Frances McDormand (Nomadland).

De Britse Mulligan is een nieuw gezicht in Hollywood en zou volgens waarnemers wel eens de uitverkoren kandidaat kunnen zijn. Daardoor zou ze ook veel kans maken op een Oscar.

De volledige lijst van alle kandidaten kunt u hier terugvinden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20