Filmreus MGM valt om door corona: bedrijf is op zoek naar overnemer

De Amerikaanse filmmaatschappij MGM Holdings zoekt een mogelijke overnemer. Het bedrijf is inmiddels al met een formeel verkoopproces van start gegaan. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Een aantal potentiële kopers zou al interesse hebben getoond.

MGM Holdings heeft een marktwaarde van ongeveer 5,5 miljard dollar en beschikt over een indrukwekkende catalogus van films en televisieshows. In die portfolio kunnen onder meer de franchises James Bond en Rocky worden aangetroffen.

Bioscopen

Net zoals de rest van de filmindustrie werd ook MGM Holdings door de coronapandemie zwaar getroffen. De uitbraak van het virus veroorzaakte onder meer vertragingen bij de productie, maar daarnaast werd de sector tijdens de lockdowns geconfronteerd met een massale sluiting van de bioscopen.

Daardoor moest onder meer ook de lancering van de nieuwe Bond-film ‘No Time To Die’ van november dit jaar naar april volgend jaar worden uitgesteld. MGM Holdings zegt echter te verwachten dat volgend jaar wellicht een recordjaar aan nieuwe releases zal mogen worden verwacht. De filmstudio is trouwens ook eigenaar van de streamingdienst Epix. 

MGM Holdings zou de voorbije jaren al enkele keren een mogelijke verkoop hebben overwogen. Vier jaar geleden zou er met een Chinese kandidaat-overnemer voor een bedrag van ongeveer 8 miljard dollar bijna een akkoord zijn bereikt, maar uiteindelijk zou een overeenkomst zijn mislukt.

Twee jaar later zou Gary Barber, toenmalig topman van het bedrijf, met Apple gesprekken over een verkoop hebben gevoerd. Daarbij zou gewag zijn gemaakt van een bedrag van meer dan 6 miljard dollar. De onderhandelingen met Apple zouden de reden geweest zijn voor het ontslag van Barber, die immers geen goedkeuring zou hebben gehad om de gesprekken aan te vatten.

Kevin Ulrich, de voorzitter van MGM Holdings, had investeerders echter gerustgesteld dat hij het bedrijf binnen een periode van twee tot drie jaar voor meer dan 8 miljard dollar zou kunnen verkopen.

Streaming

Sinds de voorbije lente, toen de vraag naar streaming door de lockdowns begon toe te nemen, zou er van investeerders echter meer belangstelling in de filmmaatschappij zijn gekomen. Daarbij zou de bijzonder uitgebreide catalogus van MGM Holdings een belangrijk aantrekkingspunt kunnen zijn.

‘Het bedrijf hoopt dat de interesse verder reikt dan de traditionele filmwereld van Hollywood,’ voeren de bronnen aan. Onder meer zou worden gekeken in de richting van mediagroepen of investeerders.

De Amerikaanse investeerder Anchorage Capital Group, de grootste aandeelhouder van MGM Holdings, zou de verkoop alvast kunnen gebruiken om zijn financiële positie te versterken. Door een aantal zwakkere prestaties is de investeerder de voorbije jaren immers onder grotere druk geraakt. Door de inkrimpende portfolio van Anchorage Capital is de investering in MGM Holdings binnen de activa van de investeerder zwaarder beginnen door te wegen.

Meer