Goede financiële gewoontes die je best aanhoudt

Er wordt vaak geschreven over slechte gewoontes die je het beste zo snel mogelijk afleert. In dit artikel gaan we het net hebben over gewoontes die je moet aanhouden of aanleren! Ga je aan de slag met die zaken? Houd er dan rekening mee dat een nieuwe gewoonte aanleren zo’n 21 dagen duurt. Drie weken doorbijten dus en het zijn écht jouw nieuwe financiële gewoontes!

Creëer overzicht

Houd je nog geen huishoudboekje bij, begin daar dan als eerste mee. Je kunt hiervoor een papieren boekje gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een spreadsheet. Het voordeel van een spreadsheet is dat je onder andere automatisch gemiddeldes kunt berekenen en grafieken kunt maken. Starten met een huishoudboekje bestaat uit 4 stappen:

  1. Zet je inkomsten op een rij: maak een lijst van alle inkomsten die je maandelijks krijgt. Uiteraard denk je hierbij aan loon, maar ook bijvoorbeeld aan uitkeringen, kinderbijslag en andere toeslagen.
  2. Zet je uitgaven op een rij: in die lijst maak je een verschil tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten zijn onder andere je huur of afbetaling, verzekeringen, leningen, abonnementen en energiekosten. De variabele lasten zijn dingen als boodschappen, op restaurant gaan en benzinekosten.
    Tip: maak de eerste maand een inschatting van alle kosten. Houd ze hierna allemaal bij en kijk in hoeverre het overeenkomt. Vaak ligt de schatting een stuk lager dan de werkelijke uitgaven. Het geeft je meteen een duidelijk beeld en vaak ook een wake-up call.
  3. Zet je schulden op een rij: kijk goed na welke schulden je hebt, hoeveel ze bedragen en hoeveel (rente) je maandelijks betaalt. Er zit hierdoor een overlap met je maandelijkse uitgaven, maar het is belangrijk om je schulden volledig in het vizier te hebben.
  4. Kijk waarop je kunt besparen: wanneer je een maand of drie jouw kosten bijhoudt, heb je hiervan een redelijk duidelijk beeld. Kijk nu welke uitgaven je kunt beperken. Of misschien zit er wel een abonnement bij dat je helemaal niet gebruikt. Check daarnaast of je mogelijk te veel betaalt voor verzekeringen of bepaalde abonnementen.

Leg een noodkapitaal aan

Niet alle uitgaven waarmee je te maken krijgt zijn te voorspellen. Je wasmachine kan stuk gaan, er kunnen kosten komen aan je auto of mogelijk heeft je huis een reparatie nodig. Voor die gevallen heb je een buffer nodig. Zet voor dit noodkapitaal elke maand een bedrag opzij.

Stel spaardoelen in

Naast het opbouwen van een noodkapitaal, is het verstandig om geld opzij te zetten voor andere doelen. Denk hierbij aan een verre reis, een nieuwe auto of misschien de aankoop van een huis. Laat elke maand automatisch geld overboeken naar je spaarrekening.

Leef zuinig

Uiteraard mag je jezelf af en toe verwennen, maar zorg dat je op maandelijkse basis minder uitgeeft dan er binnenkomt. Met je huishoudboekje weet je hoeveel er binnenkomt en hoeveel je dus maandelijks kunt uitgeven. Houd je hier ook aan en probeer er zelfs zo veel mogelijk onder te gaan te zitten. Je verwacht het misschien niet, maar de meeste miljonairs leven heel erg zuinig én werden miljonair doordat ze zo weinig mogelijk geld uitgaven.

Tip: kijk dagelijks naar je banksaldo. Je weet op die manier precies wat er op je rekening staat. Maar je merkt ook meteen als er aparte zaken gebeuren, zoals onverwachte of dubbele afschrijvingen. Mocht je ergens op moeten reageren, dan zit je er meteen bovenop.

Vermijd impulsaankopen

Impulsaankopen tellen onder aan de streep flink aan. Bovendien zijn het vaak aankopen die nadien maar liggen te verstoffen. Er zijn twee goede tips om impulsaankopen te voorkomen:

  1. Ga je winkelen, laat dan je bankkaart thuis. Cash geld geef je minder snel uit en het raakt een stuk sneller op.
  2. Zie je in de winkel iets wat je aandacht trekt? Geef jezelf dan eerst minimaal 15 minuten bedenktijd. Loop de winkel uit en denk eerst na of je het alleen maar leuk vindt omdat het afgeprijsd is of omdat je het echt wilt hebben. En in hoeverre heb je het ook nodig?

Los je schulden af

Schulden kosten veel geld. Van de bedragen die je aan rente betaalt, kun je veel beter leuke dingen doen of een spaarpotje aanleggen. Altijd verstandig dus om schulden zo snel mogelijk af te betalen. Begin eerst met een overzicht te maken van alle schulden die je hebt. Als het goed is, deed je dat al bij het opstellen van je huishoudboekje. Het allerbelangrijkste is voorkomen dat je schulden nog hoger oplopen. Zorg daarom voor een goed afbetalingsplan en probeer goede regelingen te treffen met schuldeisers. Kun je een keer echt niet betalen? Neem dan meteen contact op met de desbetreffende schuldeiser.

Selectief aflossen

Heb je meerdere schulden en kun je extra aflossen, kijk dan welke schuld het hoogste is of het hoogste rentepercentage heeft. Los je die als eerste helemaal af, dan krijg je meteen meer bestedingsruimte. Kun je niet veel extra aflossen? Dan kan het net fijn zijn om eerst de kleinste lening verder af te lossen. Hierdoor kun je sneller iets afstrepen.

Sta niet rood met je kredietkaart

Ook in het rood staan met je kredietkaart kost veel geld. Weersta daarom de neiging om elke maand enkel het minimumbedrag terug te betalen. Spreid je de terugbetaling over een lange periode, dan lopen de interestkosten flink op. Vraag jezelf in eerste instantie af of een kredietkaart voor jou wel noodzakelijk is. Kies je er toch voor, betaal dan steeds zo vlug mogelijk het volledige bedrag terug.

Houd je huis en auto in goede conditie

Als je zorgt dat je auto en huis altijd het onderhoud krijgen dat ze nodig hebben, verklein je de kans op grote uitgaven. Het kost je dus in eerste instantie meer, maar op de langere termijn bespaar je net veel.

Beleggen

Heb je veel spaargeld? Denk er dan zeker over om te starten met beleggen. Spaarboekjes brengen niets meer op en als je op de juiste manier belegt, brengt het niet veel risico’s met zich mee. Beleg bijvoorbeeld in verschillende indexfondsen. Op die manier beleg je veilig en gespreid, met een interessant rendement.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20