7 manieren om probleemloos zuinig door het leven te gaan

 

Wanneer je gaat besparen op je uitgaven, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat je een groot aantal zaken op dient te offeren. Om je besparingen wat minder pijnlijk te laten verlopen, hebben we hieronder immers een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je op een relatief milde manier je uitgaven kunt controleren en in kunt perken. Na het doornemen van de verschillende manieren om geld te kunnen besparen, zul je waarschijnlijk al gauw tot de conclusie komen dat het veel eenvoudiger is om geld in je zak te houden, dan je aanvankelijk had verwacht.

1. Overschakelen van topmerken naar huismerken

Producten van een (vaak duur) topmerk zijn in de regel van een goede kwaliteit, maar producten van huismerken zijn over het algemeen bijna even goed (of zelfs gelijkwaardig). Je kunt dan ook met een gerust hart de overstap maken naar de goedkopere merken en op die manier 25 tot wel 50 procent voordeel behalen op je wekelijkse supermarktrekening. Steeds meer supermarktketens hebben immers een eigen lijn van organische- en andere eersteklas producten in het leven geroepen. Vandaag is dan ook een uitstekend moment om over te schakelen naar kwalitatief gelijkwaardige producten en toch geld te besparen.

2. Maak gebruik van een boodschappenlijst tijdens het winkelen

Iedereen is vast wel eens naar de winkel gegaan om een paar producten te kopen om vervolgens met een enorme karrenvracht weer thuis te komen. Om allerlei impulsieve aankopen te voorkomen, en dus ook een aanslag op je beschikbare budget tegen te gaan, doe je er verstandig aan om er een gewoonte van te maken om alleen te gaan winkelen met een boodschappenlijstje. Voordat je de deur uitgaat, heb je op deze lijst alles genoteerd wat je nodig hebt en aan dit lijstje zul je je tijdens het winkelen dan ook strikt moeten houden.

Indien je nog steeds in de verleiding komt om een ​​extra product aan je winkelwagentje toe te voegen, dan kun je besluiten om direct weer naar huis te gaan en een goed na te denken over de betreffende aankoop. Wanneer je dan nog steeds het product wilt aanschaffen, dan kun je dit nog toevoegen aan het boodschappenlijstje voor je eerstvolgende winkelbezoek. Alleen voor dit product naar de winkel teruggaan, is juist niet aan te bevelen omdat je dan namelijk weer verleid zou kunnen worden door één of meerdere impulsaankopen.

3. Maak een maaltijdenplanning

In een verloren uurtje kun je voor de rest van de week gaan plannen wat je klaar wilt gaan maken voor elke maaltijd. Vervolgens maak je een boodschappenlijst, en koop je uiteraard alleen de benodigde ingrediënten, zodat je minder snel geneigd zult zijn om uit eten te gaan. Uit eten gaan kost immers veel meer geld dan wanneer je zelf een maaltijd gaat bereiden. Bovendien zijn zelfbereide maaltijden doorgaans een stuk gezonder dan wanneer je een snelle hap bij een fastfoodketen kiest. Daarbij komt verder nog dat een zelfbereide maaltijd je zelfvertrouwen een flinke oppepper kan geven en tevens kosten kan besparen ten aanzien van allerlei medische rekeningen in de toekomst. Een maaltijd die je zelf klaar hebt gemaakt, zit immers meestal niet volgepropt met bergen suiker, zout en vetten.

4. Neem zelf je lunch en snacks mee

Uit eten gaan zal in vrijwel alle gevallen meer geld gaan kosten dan wanneer je zelf eten van thuis meeneemt. Ook het kopen van een snelle snack in de supermarkt, fastfoodrestaurant of automaat kan al snel behoorlijk wat extra geld uit je zak kloppen. Je kunt echter dit soort kosten gemakkelijk vermijden door één of meerdere (van thuis meegenomen) snacks bij de hand te houden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een mueslireep en een flesje water dat je standaard in je tas stopt voordat naar school of je werk gaat. Verder kun je ook in je bureaula op het werk wat lekkers bewaren zodat je een aanval van lekkere trek weet te ondervangen zonder er onnodig veel geld aan te besteden.

5. Maak eerst producten op voordat je nieuwe koopt

Ongeacht of het nu gaat om het eten dat zich in je voorraadkast bevindt, hobbymaterialen of verzorgingsproducten, in alle gevallen heb je waarschijnlijk een groot aantal ongebruikte of slechts voor een deel aangesproken verpakkingen in huis. Voordat je naar de winkel rent om een volgend hebbedingetje te kopen, kun je beter eerst even goed rondkijken om te zien op je al iets in huis hebt waar je je behoefte mee zou kunnen bevredigen. Deze eenvoudige oefening zal je helpen bij het minder uitgeven van geld en de omvang van onnodige rommel in huis weg te werken (of in elk geval wat terug te dringen).

6. Winkelen om zoveel mogelijk geld te besparen

Een mooie manier om minder geld uit te gaan geven, is door jezelf uit te dagen om elke keer dat je gaat winkelen weer minder uit te geven. Wanneer je normaal gesproken een bepaald product voor de normale prijs zou kopen, dan kun  je jezelf uitdagen om het dit keer te gaan zoeken in de aanbieding of met een flinke korting. Maar zelfs als je normaliter een product in de aanbeding koopt, dan kun je nu je grens weer verleggen en het in de opruiming aan te schaffen. Op het ogenblik dat je voortdurend op zoek gaat naar een koopje, dan komt er vrijwel geen einde aan de manieren om geld te besparen en zal deze manier van winkelen zich ontvouwen tot een waar spel dat je steeds weer uit zal dagen om het nog slimmer te spelen.

7. Durf te vragen om een ​​betere deal

Wanneer je de tijd neemt om alle aanbieders van diensten, maar ook de verstrekkers van lidmaatschappen en abonnementen, (telefonisch) te benaderen met de vraag of je een meer gunstige deal af kunt sluiten, dan kan dit je verrassend veel geld besparen. Een betere deal aanbieden is voor een groot aantal bedrijven immers de uitgelezen manier om klanten langer aan zich te kunnen binden. Veel mensen vinden het echter erg lastig, of zelfs gênant, om een bedrijf te vragen om een betere deal (hoewel ze absoluut wel beseffen dat ze er financieel zeker beter van kunnen worden). Beter zet je dan ook je schaamte en/of twijfels direct op zijn en kom je actie om langs deze weg wellicht aardig wat euro’s te besparen.

Meer